Etika a morálka ? Novinárovi nič nehovorí

17. marca 2015, cudzinec, Nezaradené

Kedysi dávno povedal bezvýznamný novinár, že najväčšou chybou jeho života bolo rozhodnutie, že sa stane – novinárom. Svoj sen si totiž vykreslil veľmi ružovo, a veľmi rýchlo pochopil, že v tej obyčajnej novinárčine ide o všetko možné, len nie – o pravdu, a poskytovanie objektívnych informácií

Nie, pravda naozaj nikoho nezaujíma

Na pravde sa totiž nedá – zarobiť. Ale, na druhej strane, veľmi dobre sa zarába na rôznych klamstvách a polopravdách. Ale na brodení sa v bahne spoločnosti, či neobmedzených zásahoch do súkromia známych ľudí, ale aj pospolitej verejnosti.

Idúcky po ulici som zbadal chlapíka, stojaceho neďaleko luxusnej vily miestneho podnikateľa. Chlapík zvieral v ruke fotoaparát, a zjavne hľadal vhodné miesto na získanie lukratívneho záberu. Podnikateľ vyšiel z vily, a slušne požiadal chlapíka, aby odišiel a nezsahoval do jeho súkromia … chlapík odvrkol, že ulica je verejným priestranstvom a nikto ho nebude obmedzovať.

Zaslúži si novinár úctu a rešpekt ?

Niektorí áno, žiaľ väčšina by si zaslúžila skôr pár po chrbte lieskovou palicou. Napríklad beštie v ľudskej koži, ktoré bleskovo dorazia na miesto tragickej nehody, zúrivo sa snažia uloviť čo najlepšie zábery, a získať vyjadrenia zjavne vystresovaných účastníkov.

Osobitnou kategóriou sú profesionáli, ktorých články priam pretekajú výrazmi v štýle – údajne. A zďaleka nehádžu blatom len po politikoch, neraz šliapu po povesti obyčajných ľudí, a ak sa ich slová a údajné tvrdenia nepotvrdia, bezočivo rozhodia rukami – no stalo sa a čo má byť ?

Nič. Ba možno – veľa. Mali by sme sa vzoprieť proti klamstvám, ktorých jediným cieľom je vyvolávanie negatívnych emócií, či prisluhovanie ľuďom, stojacim niekde v pozadí, ktorí majú sami veľmi často krvavé paprče. Mali by sme sa brániť voči beštiám s perom a kamerou, ktoré zneužívajú utrpenie iných, aby naplnili svoje vrecká, či vrecká svojich šéfov.

V jednom nemenovanom periodiku sa objavilo, že ruský prezident vyjadril plány na obsadenie Ukrajiny a Pobaltia …

Pritom presný preklad jeho slov mal úplne iný význam – ruský prezident vyjadril názor, že ak by naozaj Rusko plánovalo obsadiť Ukrajinu, netrvalo by to ani týždeň ….

Nemali by sme tolerovať tieto nebezpečné praktiky, ktoré slúžia len rozoštvávaniu národov a krajín …