Keď (U)krajinu riadi zbor samovrahov . .. ako to dopadne ?

21. marca 2015, cudzinec, Nezaradené

Presnejšie by znelo, že Kyjev je v područí – idiotov. Vydieranie Ruska v otázke ceny za dodávky plynu argumentom, že ak nedá lacnejšie, Kyjev nakúpi inde v Európe, je predurčené na rovnaký úspech, ako tvrdenie blchy, idúcej so slonom po moste – ale dupeme, však bráško … ?

Dnes môže Kyjev dupať akokoľvek, jeho topánka nemá silu ani na prišliapnutie papiera na zemi, aby ho neodfúklo – bezvetrie. Iste, Kyjev napína svaly, na ktorých je vytetované heslo – s Bruselom na večné časy. Akurát akosi zabúda, že podpora kyjevskej verchušky v ostatných častiach krajiny osciluje okolo 20%, a hrozí nový, v poradí už štvrtý Majdan, alebo ľudovo povedané – vešanie zradcov na kandelábre, tentoraz nie v réžii neofašistov a pohrobkov S.Banderu, ale skutočne nazlosteného národa. Národa, ktorý bol zásluhou nobelovkou oceneného zabijaka v Bielom dome a jeho eurobábok uvrhnutý do občianskej vojny a narastajúcej biedy.

Nie, ani Kremeľ nie je v tomto cirkuse nevinne. Lenže, korene celého cirkusu ležia mimo Kremľa. Ležia presne tam a v tom čase, keď svetové spoločenstvo mlčalo pri zločinoch amerických prezidentov, ktorí v mene amerického záujmu nariaďovali (a dodnes nariaďujú) vraždenie v krajinách, ktoré sa previnili len tým, že nechceli kamarátstvo s Bielym domom podľa pravidiel a záujmov Bieleho domu. Medzi základné piliere demokracie patrí aj možnosť rozhodnutia, s kým sa budem alebo nebudem kamarátiť, a právo rozhodovať, akým smerom sa krajina bude uberať.

Aký dopad bude mať na Rusko vyhrážka Kyjeva, že nebude odoberať ruský plyn ?

Žiadny, skôr vyvolá salvy smiechu. Ukrajinci donedávna brali skoro výhradne na sekeru, ktorú stále nesplatili. Ani v najbližšej budúcnosti nebude Ukrajina schopná platiť za dodávky (nielen) plynu tak, aby uspokojila všetky svoje potreby. A ak sa spolieha na otvorený mešec Bruselu, veľmi sa mýli. Nepomôže jej nič, dokonca ani nové emisie nekrytého eura. Rusko naznačilo, že zľavy sú možné … a každý normálny a triezvo uvažujúci človek rýchlo pochopí, za akých podmienok by Kyjev mohol dostať zľavy.

V prvom rade by musel definitívne akceptovať fakt, že Krym patrí k Rusku. Rovnako by musel vykonať kroky, ktoré by uspokojili Doneck a Luhansk, čo by v praxi znamenalo stratu vplyvu v týchto oblastiach, a časom možno aj ich úplné odtrhnutie od Ukrajiny. Zrejme by sa musel vzdať aj myšlienky na členstvo v únii, o NATO nehovoriac, keďže Rusko odhalilo, že jeho severoatlantický partner túži po všetkom, okrem – mieru a pokoja. Akceptoval by to Kyjev ?

Sotva … pre ľudí, ktorí predali národ … pre ľudí, ako sú Jaceňuk a Porošenko už niet cesty späť. Strata moci a postavenia by pre nich znamenala jediné – vziať nohy na plecia a veriť, že ich nechytia. V opačnom prípade – najbližší strom bez súdu. Proste spravodlivosť podľa vzoru Kaddáfí a Husajn.

Navyše, Ukrajine dnes hrozí reálny rozpad, a Kyjevu zmenšenie vplyvu na oblasť mesta a blízkeho okolia. Už sa ozývajú nespokojenci aj z iných oblastí, napríklad Rusíni. Vidia totiž, že krajina sa od získania samostatnosti zmieta len vo vojnách oligarchov, kde všetci kašlú na národ. O taký štát, kde mafia znamená viac ako zákon, nestojí nikto. Navyše, Ukrajina bez svojej východnej časti je vlastne len obrovské smetisko s nulovou hodnotou. A východná časť síce nechce patriť k Rusku, ale rovnako nestojí ani o kolaborantov z Kyjeva. Čo teraz ?

Nič … ostáva len čakať na vývoj. Kosovský scenár zjavne na Ukrajine neuspel, ruský vplyv na Ukrajine ostane bez ohľadu na záujmy a želania Bruselu, či utáraného panáka v Bielom dome. Čím dlhšie budú trvať sankcie proti Rusku, tým hlbšie Ukrajina padne. Kremeľ sa v súčasnej dobe snaží o to, aby čo najväčší podiel klientov pripadal na odberateľov mimo eurospolku, čo v praxi znamená, že Brusel si pokojne môže strčiť za klobúk aj svoju energetickú úniu. A pokiaľ sa naplní plán spolupráce s Ankarou, pokojne sa môže o pár rokov stať, že podobný recept využije Rusko aj v inej oblasti a s inými krajinami – čím sa stane z Ukrajiny bezvýznamný fľak na mape, a z Bruselu prototyp panoptika ľudskej hlúposti.

A Slováci ? Nuž tí navplyvnejší, ktorí rozhodujú o osude krajiny, možno raz pochopia, že ak je niekto zapichnutý v cudzom zadku, s nohami vo vzduchu, dopadne ako každý pred ním – pochopí silu gravitácie, a následky toho, keď niekto nestojí nohami na zemi a padne – na papuľu.