Život najvyššou hodnotou ? Na Slovensku asi nie . ..

19. apríla 2015, cudzinec, Nezaradené

Súhlasím s názorom, že korupcia je rakovinou súčasnej spoločnosti

Akú cenu má však ľudský život ? A čo by ste boli ochotní urobiť pre záchranu života vašich milovaných – životného partnera, detí, rodičov, alebo vlastného života ? Čo by ste boli ochotní obetovať ? A čoho by ste sa boli ochotní vzdať ?

Na jednej strane máme známu osobnosť, špičkového lekára … na strane druhej máme obyčajných ľudí, príbuzných pacienta, ktorí sa ho zúfalo snažia zachrániť, a to za každú cenu – aj za cenu porušenia zákona. Je ich snaha hodná opovrhnutia, ba dokonca odsúdenia a trestu ? Neviem … určite by som však nechcel byť sudcom, ktorý by mal vyniesť rozhodnutie.

Ajhľa … absurdnosť právnej normy … jeden vinník sa priznal, že klesol tak hlboko, a nehanbil sa prijať úplatok od zúfalých ľudí, ktorí boli ochotní obetovať posledné, aby zachránili život milovanej osoby … a konanie v jeho prípade je tesne pred koncom, tesne pred uplatnením aktu – miernejší trest za priznanie viny

Naopak – vinníci na druhej strane zjavne ešte ani netušia, akú “ odmenu “ dostanú za to, že urobili len to, čo by bolo pre každú ľudskú bytosť prirodzené – bojovali o život milovanej osoby všetkými prostriedkami, vrátane tých za hranicou zákona. Ponúkli úplatok v presvedčení, že všetko je prijateľné, ak ich blízky prežije … žiaľ, neprežil.

Súhlasím s názorom, že kauza by nevyplávala na povrch, ak by pacient prežil. Všetko by bolo v najlepšom poriadku … a nikto by nevedel, že špičkový lekár si nechal za raz zaplatenú prácu zaplatiť – ešte raz. Nikto by nevedel, že niekto, kto chcel byť najvyšším predstaviteľom tejto krajiny, istou morálnou autoritou ( hoci na Slovensku som ešte nezažil prezidenta, ktorý by mohol byť takou autoritou ) … teda niekto s najvyšším ambíciami – klesol tak hlboko.

Ajhľa … absurdnosť právnej normy … je niečo zvrátenejšie, ako prijatie úplatku od zúfalých ľudí ? Asi áno … na Slovensku pôsobí zvrátenejšie snaha zúfalých ľudí o záchranu milovanej osoby za každú cenu, než snaha hmotne zabezpečenej osobnosti o nepatrný majetkový prospech, získaný výmenou za chabú nádej pre zúfalých ľudí …