Strabag a spol. – ďakujeme za rozbitie cesty a spríjemnenie jazdy

9. mája 2015, cudzinec, Nezaradené

Pred bezmála tromi týždňami začali pracovníci spoločnosti Strabag rozmiestňovať prenosné dopravné značenie na úseku Krupina – Hontianske Nemce – Šahy. Fajn, povedali sme si, konečne niekto opraví nebezpečné prepady na tejto ceste (hlavne v stúpaní za odbočkou na Bzovík), konečne niekto opraví diery … chyby, tu zrejme nešlo o opravu …

Ináč si totiž nevieme vysvetliť, že následne sa rozkopala cesta na moste v Rakovci, a dvoch mostíkoch v Hontianskych Nemciach, kde sa následne osadila “ príjemná “ tridsiatka, ničia sa tlmiče a pneumatiky áut a ďalej sa nič nedeje. Cesta je proste rozbitá, zrejme má budiť dojem výkonu prác. Kedy niekto dokončí, čo bolo začaté, to je tiež vo hviezdach.

Zo skúseností v zahraničí viem jedno – čo sa rozkope, hneď sa aj opraví, aby to nespôsobovalo problémy užívateľom komunikácie. Počas pracovného pobytu v Rakúsku som videl opravu podobného mostíka ako v spomínaných Hontianskych Nemciach v priebehu dvoch dní. Rozbili cestu, opravili to, čo bolo treba opraviť a za dva dni už nikto nevedel, že sa tam niečo vôbec robilo, keby nevidel nový koberec.

Na Slovensku máme však zvláštne postupy – rozkopú sa desiatky úsekov, osadia značky s dopravnými obmedzeniami, následne pracovníci dodávateľa sa stratia … svoje by vedeli povedať aj vodiči na úseku medzi v Handlovej a medzi Handlovou a Prievidzou. Tiež sa cesta rozbila na dlhočiznom úseku, a potom ju pár chlapov v pokojnom tempe pomaličky dáva do pôvodného stavu.

Nehovoriac o tom, že na spomínanom úseku za Bzovíkom, kde sa na viacerých miestach zvlnila a klesla cesta, čo vytvorilo nebezpečné vlny, tam sa nerobí s týmto problémom absolútne nič, s výnimkou rozšírenia krajnice. Možno, nechcem krivdiť nikomu, až sa rozšírenie dokončí, sa vyrieši aj problém zvlnenia cesty, spôsobeného častým prejazdom nákladnej prepravy … ktovie.

Isté je však jedno – spomínaný úsek za Krupinou mohol byť dokončený už dávno. Ak to ide v Rakúsku, nie je dôvod, aby to nešlo na Slovensku. A pokiaľ má dodávateľ rozpracovaných priveľa aktivít a nestíha, mali by nasledovať od objednávateľa sankcie – pretože súčasný stav ohrozuje majetok daňových poplatníkov.

Avšak … lebo Slovensko