Bystričania, zobuďte sa konečne ! !!

2. júna 2015, cudzinec, Nezaradené

Čo vám napadne pri slovách Urpín, Hron, SNP ?

Mne príde na rozum Banská Bystrica. A okamžite si spomeniem aj na futbalovú Duklu. Klub, ktorý je rovnakým symbolom mesta, ako Urpín či Hron. Klub, ktorý vychoval množstvo mladých futbalistov, a hoci nikdy sa nemohol pochváliť prenikavými úspechmi medzi dospelými, nikto nezabudne na mená ako Kunzo, Nemec, Ondruš, Diňa, Semeník či Kozák alebo Kocian … alebo Oboril, teda hráčov, ktorí obliekali dres klubu v rôznych obdobiach.

A dnes hrozí klubu zánik

No, to je možné len na Slovensku. V krajine, kde stále cítime nedostatok patriotov, ľudí hrdých na to, odkiaľ pochádzajú a čo symbolizuje ich kraj, rodné mesto či obec.

Nie, to vôbec nie je o tom, aké úspechy Dukla dosiahla, či mohla dosiahnuť. Skôr by to malo byť o tom, že Dukla je bystrický – teda váš klub. Je to niečo, čo prirodzene patrí k mestu, asi tak,ako okolité vrchy. Krach Dukly nie je len neúspechom či zlyhaním majiteľa, len to aj zlyhanie obyvateľov mesta … bez rozdielu, či už sú fanúšikovia futbalu, alebo nie. Pretože Dukla roky slúžila a ešte môže slúžiť – deťom. Dať im do života cieľ, ale aj hodnoty, ktoré z nich urobia poctivých a čestných ľudí.

Nie, nesmiete mlčať a prizerať sa … ide o viac, ako Duklu a futbal … ide o vaše mesto a vašu hrdosť

Je na vás, čo spravíte. Iste, na Slovensku doteraz nebolo mesto, v ktorom by hľadisko štadióna praskalo vo švíkoch pri zápasoch druhej ligy. Prečo by však nemohla byť týmto mestom, prvým na Slovensku – práve Dukla ? Prečo by ste nemohli namiesto návštevy treťotriedneho baru s hamburgermi a hranolkami, alebo plytvania peniazmi na šmejd v hypermarkete, zobrať celú rodinu na futbal, podporiť nielen klub, ale aj mesto, v ktorom pôsobí ?

Osud Dukly nie je o Kováčikovi … osud Dukly je o vás, Bystričanoch, o tom, ako si vážite sami seba a mesto, v ktorom žijete. Pomôžte Dukle, pomôžete aj sebe …