Učebnica vidláka I. – ako sa kupuje auto

10. júna 2015, cudzinec, Nezaradené

Takže, vážení vidláci, začneme jednoduchou pravdou – kým páni zodpovední kapitalisti plnili predajne autami, ktoré nemali istého klienta, nezodpovední komunisti sa riadili zásadou, že na sklad vyrábajú len blázni, plytvajúci cudzími peniazmi.

Nie, nikdy sa mi nestalo, že by som vošiel do Mototechny a nebolo by tam auto na predaj. Bolo ich pár, ale boli. Avšak, ak niekto chcel konkrétnu farbu, alebo nejaké doplnky, musel si auto objednať. Obvykle sa čakalo dva mesiace, niekedy však aj polrok ( napríklad v prípade Favorita)

Dnes ? Bez ohľadu na značku, ak si chcete konfigurovať auto podľa vlastných predstáv, čakáte týždne, mesiace. Rozdiel je len v spôsobe objednávania. Vtedy cez papier, dnes cez počítač.

Socialistická ekonomika hospodárila vyrovnane práve zásluhou toho, že tovar, ktorý nepatril medzi bežné, každodenné nákupy, sa snažila nevyrábať na sklad. Kapitalistická ekonomika krachuje, pretože vyrába na sklady, neskôr musí nepredajné zásoby likvidovať, alebo predávať so zľavami, ktoré spôsobia, že výrobca predáva hlboko pod výrobnou cenou.

Výsledkom je, že výrobcovia áut kočujú ako osadníci, z krajiny do krajiny, pričom sa usadia tam, kde im štát prispeje na vyrovnanie strát tým, že okradne daňových poplatníkov. A ešte im tvrdí, ako veľmi im pomohol … lebo vytvoril pracovné miesta. Za ich peniaze …

Takže, vážení vidláci, v zásade nevadí, ak niekomu leziete tam, kde chrbát stráca poctivé meno, ale bez ohľadu na to, či ste prepichnutí, zohriati alebo studení … nerobte zo seba väčších volov, než je viditeľné …