Zadarmo . .. ponúkam čmeliaka a vrece kameňov, pán minister

28. augusta 2015, cudzinec, Nezaradené

Slovensko dlhodobo nemá prostriedky na zvyšovanie svojej obranyschopnosti. A keďže sa hospodári od buka do buka, tak dnes je situácia v slovenskej armáde úplne rovnaká, ako v každej inej oblasti – katastrofálna. Hľadať vinníka je úplne zbytočné, pretože kolektívna vina sa nepripúšťa.

Len akosi nechápem, prečo sa vôbec uvažuje o prenájme alebo nákupe stíhacích lietadiel od Švédska. Niežeby by som mal niečo proti Saabu, napokon autá tejto značky pokladám dodnes za výnimočné. Ale som názoru, že švédske stíhačky sú v porovnaní s ruskými alebo americkými vhodné tak akurát – do vitríny. A neustále mám pocit, že niekto chce na nás nielen dobre zarobiť, ale sa aj poistiť do budúcnosti – ak by náhodou k nejakým sporom došlo, bude naša obranyschopnosť skôr iluzórna, čiže podpriemerná.

Asi na takej úrovni, ako kedysi výzbroj poľskej armády, ktorá sa pokúšala čeliť vpádu nemeckých vojsk s výzbrojou, pozostalou z I.svetovej vojny

Stojí za zamyslenie, že nemáme dostatok financií ani na prenájom švédskych stíhačiek, čo by som aj tak považoval za plytvanie peniazmi. Opäť sa objavuje otázka – ako sa vlastne v tejto krajine hospodári, keď nie sme schopní obnovy a investícií prakticky v žiadnej oblasti, dotýkajúcej sa štátnych či národných záujmov.

A tak by som navrhoval namiesto drahých a nezmyselných špekulácií konečne vsadiť na osvedčenú myšlienku – obliekaj sa len do takého kabáta, na aký máš groše v peňaženke.

Kdesi na Liptove som videl pár odstavených čmeliakov. Síce poriadne hrdzavých a zrejme aj nefunkčných, ale po ich oprave by určite uniesli vrece kameňov, ktoré by mohol pilot vyhodiť na hlavu nejakého “ nebezpečného “ nepriateľa. Navyše, v prípade rovnej plochy na okolí by mohol aj pristáť, kamene opäť pozbierať a mal by “ muníciu “ na ďalší “ zásah „.

Protilietadlovú obranu by sme mohli vyzbrojiť bumerangmi. Nepotrebujú benzín, ďaleko lietajú a navyše sa – vrátia. Opäť by sme dosiahli úsporu na palive i munícii.

Špeciálne jednotky, určené na pozemný boj, môžeme vyzbrojiť namiesto drahých plynových a oslepujúcich granátov plechovkami predvarenej fazule so šošovicou. Jednak by sa vojaci pred akciou najedli, a navyše by získali aj veľmi účinnú zbraň … stačil by nejaký vhodne ovládateľný otvor na nohaviciach, odkiaľ by prišiel “ výstrel „

Posmievam sa ? Ani nie … pretože obranyschopnosť Slovenska v prípade prenájmu či nákupu švédskych stíhačiek bude úplne rovnaká, ako v mnou navrhovaných riešeniach. V prípadnom strete s ruskou či americkou konkurenciou by poslúžili nanajvýš ako pohyblivé terče pre nepriateľa. Pokiaľ to s nimi naozaj niekto myslí vážne, doporučujem doplniť ich výzbroj aj o skladaciu rakvu pre posádku.