Asi je to viac, než šestina . . . minimálne v bývalých vládach

31. augusta 2015, cudzinec, Nezaradené

Skúsme teda taký malý sumár z informácií posledných dní – najprv nám bolo s veľkou pompou oznámené, že na Slovensko mieria ďalší plechári, teda automobilka. Kto si pozrie hospodárske výsledky nového “ investora “ za posledné štvrťstoročie, jeho reálnu predajnosť … asi už taký nadšený nebude. Dokonca nás skúšali ohúriť konštatovaním, že akýsi investor nielen príde vybudovať pracovné miesta za naše dane, ale dokonca aj postaví firemnú škôlku, či zdravotné stredisko.

Potom prišla ďalšia mediálna “ bomba “ – školy sa idú prepojiť s firmami, aby absolventi boli bližšie k praxi. Wow, skoro som spadol zo stoličky, keď dnes zaznela iná správa – na základných školách sa ide obnoviť tzv. pracovné vyučovanie, len treba prežiť prechodné obdobie, kým sa vybudujú vhodné priestory na jeho výuku.

Dámy a páni, aj by som sa potešil z tej záľahy dobrých správ, nebyť jednej maličkosti. Tento pokrok, či úžasný skok vpred … je vlastne kotrmelcom vzad. Pretože všetky tieto vymoženosti tu mali tí sprostí komunisti už pred polstoročím ! Tá robotnícka (sprostá) verbež, čo pohŕdala inteligenciou, nejakou fatálnou zhodou náhod vytvorila už pred polstoročím systém, nad ktorým my dnes kričíme – heuréka … objavili sme Ameriku !!! Naozaj ?

Ja teda neviem, ale ktože to označil niekdajší systém vzdelávania za prehnane široký a ospevoval úzku špecializáciu ? Ktože to hovoril, že je absurdnosťou, aby mali výrobné podniky vlastné rekreačné či zdravotné strediská, školy, škôlky, byty a podobne ? Ktože to škrtnutím pera likvidoval zabehnuté školy a systém, ktorý dokázal produkovať odborníkov, schopných získať uznanie aj vo svete ?

Prepáčte, bolo a je to viac, než šestina. Dalo by sa povedať, že dnešný vývoj naplno poukazuje na to, že tento štát dlhé roky bol a dodnes je plne v rukách ľudí, ktorí absolútne nevedia, no … ani riadiť schody pri vlastnom byte, nieto ešte štát. Minimálne v školstve sa opäť potvrdilo, že ho dlhé roky riadili a riadia – diletanti. Asi by sa pri nomináciách do verejných a štátnych funkcií mal povinne absolvovať iq test … lenže, nikde som nenašiel taký, ktorý by mal aj stupnicu, samozrejme aj s mínusovými hodnotami.

Stratili sme štvrťstoročie … opäť bola (podobne ako v roku 1968) odstrelená jedna generácia, ktorej život bol premárnený pre honbu za mocou a majetkami. Niekto jej ukradol budúcnosť, aby dosiahol vlastné ciele.

Koľko generácií dopadne rovnako ?