Je únia spojencom psychopatov a šialencov ? Čo v nej potom robíme ?

18. septembra 2015, cudzinec, Nezaradené

Kyjev si najprv vyjednal s Moskvou cenu za plyn, aby vzápätí oznámil – sankcie proti Moskve. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale sme ako členovia únie spojencami psychopatov a šialencov ?

V každom prípade nepokladám za duševne zdravých ľudí, ktorí si zvolia taký poradenský tím, ako má práve ukrajinská vláda a prezident. Pretože každý trochu súdny človek vidí, čoho všetkého boli schopní ľudia ako M.Saakašvili, alebo M.Dzurinda (kódové meno “ Pán Korektný „) či I.Mikloš.

Avšak vrcholom absurdnosti je vyjednávať a žiadať od Moskvy zľavy na dodávky plynu, trpezlivosť pri splácaní záväzkov a nakoniec – zaviesť voči veriteľovi sankcie. To chce naozaj nielen silný žalúdok, ale aj bezcharakternosť najhrubšieho zrna. Iste, mohla by prísť teraz odveta v podobe zrušenia už dohodnutých pravidiel obchodovania medzi Moskvou a Kyjevom, ale vieme z minulosti veľmi dobre, ako by to skončilo – Kyjev by začal okrádať ostatných partnerov Ruska, a vinníkom by bola ako vždy – Moskva. Napokon, máme s tým pomerne čerstvé skúsenosti, keď tento náš “ partner “ okrádal práve nás, spôsobil nám miliónové škody, ktoré dokonca nemusel ani nahradiť … však prečo, keď za to nikto nenesie zodpovednosť, no nie ?

Pokrytecky vyznieva aj nadšenie niektorých politikov nad tým, že konečne zavládlo aké-také prímerie medzi bojujúcimi stranami. Nie je to výsledok závanu triezveho rozumu v Kyjeve, ale skôr následok toho, že Kyjev nie je schopný povstalcov poraziť, nehovoriac o rastúcom počte zbehov, ktorí nie sú ochotní bojovať za záujmy úzkej elity pochybných politikov.

Ruská propaganda je silná, hovorí sa v médiách. Neviem … ale nemusí byť ani silná, pretože na súčasnej Ukrajine to funguje tak – Rusko posiela hlavne potraviny, šatstvo, zdravotnícky materiál … a z Poľska, či Pobaltia chodia hlavne zbrane a vojenský výstroj. Neviem, ale podľa môjho skromného názoru, otrhaného a hladného chudáka nenakŕmite olovom a neoblečiete do samopalu. Ťažko sa potom diviť, že sa verejná mienka pomaly a iste obracia proti Kyjevu aj tam, kde ešte donedávna znelo slovo “ Kremeľ “ ako nadávka.

Rovnako je zaujímavé aj mlčanie tzv. demokratických médií o rôznych nekalých praktikách vládnej moci v Kyjeve. Napríklad akákoľvek snaha o vyjadrenie nesúhlasu s vládnou politikou končí v lepšom prípade len zákazmi zhromaždení, v horšom prípade zatýkaním, a obviňovaním z vymyslených trestných činov. Dokonca aj vyjadrenie nesúhlasu s vojnovým stavom je interpretované ako ruská propaganda.

Oficiálne prieskumy hovoria, že za vstup do štruktúr EÚ a NATO je vyše 53% Ukrajincov. Nedozviete sa v nich však to, že sú realizované na dôsledne preosiatej vzorke obyvateľstva, rovnako sa nedozviete, že sa respondentom za vyjadrenie pozitívneho stanoviska – platí. Manipuluje sa nielen s údajmi, koľko ľudí podporuje vstup do organizácií, ale aj s údajmi o odporcoch vstupu. Mediálne sa na verejnosti vytvára dojem, že všetci sa môžu vyjadriť slobodne, a prevaha podporovateľov vstupu je tesná, ale jasná.

Čo na tom, že to nie je pravda. Pravda, mier a ľudia nikoho nezaujímajú. Nezaujímajú Kyjev, Brusel, Washington, ale v podstate ani Kremeľ. Z Ukrajiny sa stal politický nástroj, kde je počet obetí len suchou štatistikou. V ukrajinskom parlamente padajú absurdné návrhy typu “ zbavme Rusov ukrajinského občianstva “ … nehovoriac o niekdajších vyjadreniach asi najväčšej ukrajinskej podvodníčky J.Tymošenkovej, ktorá by pokojne použila aj jadrovú zbraň. A ktorá je tak vážne chorá, že sa permanentne presúša po rôznych svetoznámych letoviskách …

Pokoj zbraní ? Nedajte sa vysmiať … ak aj bude, zaznievajú obavy, že len do budúcej jari …