Odpad, triedenie . .. a poplatky

6. októbra 2015, cudzinec, Nezaradené

Keď platíte poplatky za odvoz odpadu vo viacerých lokalitách, často vás zaujíma aj to, aké protislužby dostanete – zvlášť vtedy, ak poplatky pravidelne rastú.

Médiami často bežia výzvy, aby sa odpad triedil, neustále sa spomína životné prostredie, a kdesi na okraji zaznie – ak nebudete triediť, budete viac platiť. Hm, viac platíme už dávno, ale na kvalite služieb – necítime. Skôr naopak, pribúdajú iné výdavky … skúsme sa na to pozrieť.

 

  1. V roku 1989 sme platili za odvoz odpadu 20,- Kčs. Smetné nádoby zaistila samospráva, spracovanie odpadu (či už umiestnenie na skládkach, alebo jeho triedenie a likvidáciu) zabezpečovala príslušná spoločnosť.
  2. V roku 2015 platíme za odvoz odpadu 20 €, smetné nádoby sme si museli zakúpiť na vlastné náklady, odpad musíme triediť svojpomocne, niektoré druhy odpadu musíme priamo odvážať na oddelené skládky súkromnej spoločnosti – tiež na vlastné náklady.

Platíme teda tridsaťnásobok (ak prijmeme konverzný kurz euro – koruna) toho, čo sme platili, a napriek tomu nám vznikajú ďalšie náklady, a ešte sa od nás očakáva, že budeme robiť aj tú prácu, ktorú kedysi v rámci smiešneho poplatku robili – iní. Zvláštne, nie ?

Nie, to nemá nič spoločné s ochranou životného prostredia. Je to čistá špekulácia v prospech podnikateľských subjektov, ktorej cieľom je minimalizovať náklady a maximalizovať zisky. A tak, ruka v ruke so spriaznenými politikmi na miestnej či štátnej úrovni sa vytvoria také zákony, ktoré tieto ciele umožnia dosiahnuť.

Iný príklad – poplatok za odvoz odpadu sa vyberá aj v oblasti, kde som donedávna mal chatu. Poplatok zaplatíte a odpad – musíte odviezť priamo na skládku vo vlastnej réžii, pretože smetná nádoba je preplnená a akosi nikto nechodí … odpad naložiť a odviezť. Ale platiť – musíte … za nič.

Nedávno som sa bol pozrieť v prevádzke istej spoločnosti, ktorá sa zaoberá odvozom komunálneho odpadu a jeho likvidáciou. Sídli v budove, kde kedysi bola centrála aj jej predchodcu. Čo tam nájdete dnes ? Prázdne kancelárie, uzamknuté šatne, jedine parkovisko a blízke garáže žijú. Ako som sa dozvedel, okrem šoférov tam pracujú traja dispečeri, dvaja mechanici, dve upratovačky, kanceláriu tam má ekonómka, sekretárka a riaditeľ.

Čo dodať ? Skvelý biznis … stačí mať primerané známosti a somárov, ktorí zaplatia tridsaťnásobok a ešte aj urobia prácu, na ktorú im kedysi stačila smiešna dvadsaťkorunáčka … ťažko sa potom diviť, že chudáčik riaditeľ sa preváža na Audi A8, a dokonca ním chodieva aj domov …