Div nepustili do gatí pre lásku k ľudu . ..

29. februára 2016, cudzinec, Nezaradené

Volal kolega, pretože pozeral nejaké diskusné relácie pred voľbami, a dvíhal sa mu žalúdok nad tým, koľko lásky k pospolitému ľudu zrazu objavili tí, čo na jeho potreby dlhé roky … však viete, čo.

Ľud si zaslúži kvalitné vzdelanie … ľud si zaslúži kvalitné zdravotníctvo … ľud si zaslúži pomoc, ktorú potrebuje … ľud, ľud, ešte raz ľud … no, vlastne to nejaký pokrok je, pretože niektorí konečne aspoň vo verbálnej rovine priznali, že doteraz ich ľud akosi nezaujímal … ale ináč sa nezmenilo vôbec nič.

V záujme svojho zdravia chodím do športového klubu … platím členský príspevok, občas prispejem aj väčšou sumou, keď niečo treba opraviť či kúpiť. Pokladám to za normálne, a naopak by som pokladal za nenormálne, aby som zazvonil na dverách susedov a žiadal, aby na moju voľnočasovú aktivitu prispeli z vlastného vrecka. No zdá sa, že iní to vidia inak – pre svoju duševnú pohodu i pokoj srdca chodia do kostola, pričom to vykladajú ako službu verejnosti, na ktorú by som mal zo svojich daní prispieť aj ja … pýtam sa, prečo ? Však príslušnosť k cirkvi sa v ničom nelíši od príslušnosti k akémukoľvek klubu, nie ?

Nie, nemám pravdu … aspoň nie podľa čiernych kutní, alebo ich zástupcov. Dodnes razia myšlienku, že cirkevný desiatok nie je ničím zlým, je to dokonca svätým právom cirkvi, aby jej všetci prispeli …

Prečo nemáme vyrovnaný rozpočet, keď odborníci už pred časom vyslovili názor, že štátna kasa je na to pripravená ? Neviem, sú to rovnakí odborníci, ktorí v mene znižovania štátnych výdavkov vyliali z vaničky vodu aj s dieťaťom, a znižovali výdavky štátu tak, že sa vzdali aj príjmov ? Nič v zlom, ale optimalizovať výdavky predajom majetku, alebo dokonca likvidáciou firmy môže len ekonomický analfabet. Odborník hľadá cesty, ako zvýšiť príjmy.

Áno, rodičia potrebujú pre deti škôlky, len si dovolím bezočivo a nevychovane pripomenúť, že o tomto sme vedeli už veľmi dávno … vedeli o tom dokonca aj nezodpovední komunisti, že zamestnaní rodičia potrebujú opateru pre svoje deti. Dokonca vedeli aj to, že ak nemá mladá generácia zázemie, sotva sa odhodlá k splodeniu a výchove detí. Naši demokrati objavili túto pravdu až vo chvíli, keď im začalo poriadne tiecť do topánok, a vzďaluje sa nielen zotrvanie pri moci, ale aj predpoklad, že raz bude existovať nejaký zdroj na vyplácanie dôchodkov a sociálnych dávok – áno, aj pre nich.

Nie, nebudem ďalej rozpitvávať “ objavy “ našich kandidátov či ich náhle prebudenie do reality … pretože profesionálni klamári v zúfalstve i pravdu priznajú. Hlavne vtedy, ak z ich taniera začína vytekať dierami lacná žranica na účet iných …

Kto posledne sledoval diskusie, musel pochopiť jedno – sedeli v nich skoro výhradne profesionálni klamári. Týmto ľuďom vadia zlodejiny len vtedy, ak nemôžu kradnúť sami … klamstvá, len ak nemôžu beztrestne klamať sami … bieda, len ak ju nespôsobujú sami … choroby, len ak na nich nemôžu zarábať sami …

Lepšie neskoro ako nikdy … aj neskoré potvrdenie faktu, že našu krajinu riadili kariéristi, klamári, špekulanti – je v skutočnosti prínosom. Iste, významným spôsobom to zužuje možnosť výberu zástupcov, ale môžeme sa aspoň pokúsiť minimalizovať podiel živlov na riadení štátu.

Na záver taká rečnícka otázka – veríte, že sa ktokoľvek na svete môže stať v priebehu pár rokov miliardárom, hoci nevymyslel nič prevratné ? No, ja v každom prípade pochybujem, že sa to dá poctivou prácou …