Liberáli – máte ego väčšie, ako rozum ?

12. marca 2016, cudzinec, Voľby 2016

Plne chápem, že sklamanie zo straty výhľadu na vlastnú vládu je a ešte dlho bude veľké. Ale SaS má dnes jedinečnú príležitosť – má možnosť dokázať, že jej záleží viac na národe, než na funkciách.

Účasť SaS by mohla byť v koalícii so Smerom, národniarmi a bugárovcami veľkým zlomom v politickej histórii tejto krajiny. Predovšetkým by mohol vzniknúť vyvážený spolok strán, ktorý by dokázal minimalizovať presadzovanie záujmových skupín v pozadí jednotlivých subjektov, a mohol by zaistiť väčšiu kontrolu nad nakladaním s verejnými financiami.

Nehovoriac o tom, že R.Sulík patrí napriek všetkému medzi veľmi schopných ekonómov, s úspešnou profesionálnou minulosťou v podnikaní, čo by mohlo konečne viesť k tomu, že by ministerstvo financií viedol odborník s praxou.

L.Žitňanská (aj napriek sklamaniu v očiach, keď sediac vedľa B.Bugára počúvala oznámenie o zmene postoja strany) by mohla byť  prínosom na ministerstve spravodlivosti. Sotva by sa našiel lepší kandidát na post ministra.

Premiér ? Nikde nie je napísané, že ním musí byť R.Fico, nikde nie je napísané, že ním musí byť niekto z prostredia strany Smer. R.Fico môže byť pokojne predsedom parlamentu, a na post premiéra by mohla byť nominovaná osoba mimo straníckeho prostredia. Ktosi navrhoval M.Lajčáka, ale určite by sa našli aj iní kandidáti.

Ako by reagovali voliči R.Sulíka ? Neodpustili by koalíciu s R.Ficom ? Myslím, že to je len rečnícka fatamorgána. Všetko bude záležať na to, akým spôsobom by vedel naplniť R.Sulík svoje predvolebné vízie, a hlavne – ako by vedel ustrážiť svojich partnerov, aby konali v záujme štátu a národa. Pokiaľ by sa tejto úlohy zhostil s úspechom, nepochybujem o tom, že by mu nikto nevytýkal “ koalíciu s diablom “ … pretože obaja zastupujú záujmy voličov.

Iste, najmä z kruhov OĽANO budú teraz, a určite aj neskôr prichádzať slová o zrade voličov. Ale, povedzme si otvorene, že I.Matovič sa sám vyradil zo skupiny kandidátov na spoluprácu, a to aj medzi tými, ktorí s jeho zoskupením boli ochotní spolupracovať. Útočil aj na vlastných partnerov, súčasnosť je len následkom jeho správania.

Je čas posúdiť, čo je u liberálov väčšie – ego, alebo záujmy národa. Záujem o naplnenie programu, ktorým oslovili voličov. R.Sulík sa môže rozhodnúť, čím v budúcnosti bude – malou figúrkou na ešte menšej, slovenskej politickej scéne, alebo štátnikom v pravom slova zmysle. Rozhodnutie je v jeho rukách … a záleží už na každej minúte. Pretože cena za druhé miesto sa – nedáva

Možno budú liberáli ochotní vsadiť na kartu predčasných volieb. Mali by si však uvedomiť, že veľa pokazili svojimi predčasnými rečami o pravicovej koalícii. A hlavne by mali pochopiť jedno – na predčasných voľbách by najviac získal M.Kotleba a jeho strana. Nepochybujem, že o tento vývoj nestoja..

Stačí málo … spojiť sa v záujme národa a prestať hrabať na vlastnom piesočku.