Neverte falošným (nezávislým) moralistom

18. marca 2016, cudzinec, Voľby 2016

Wikipedia hovorí, že M.Beblavý bol poslancom za SDKÚ-DS do 12.decembra 2013. Odvtedy pôsobil (údajne) ako nezávislý poslanec, hoci v septembri 2014 bol zvolený za podpredsedu strany Sieť. Môj skromný názor hovorí, že ak je niekto podpredsedom politickej strany, sotva je – nezávislý.

Isté je, že M.Beblavý vykonával mandát poslanca ako člen strany Sieť, teda politickej strany, ktorá neprešla riadnymi voľbami, a nemala právo na parlamentnú stoličku. Je jasné, že pánovi poslancovi to nevadilo, keďže mandát poslanca vykonával až do konca volebného obdobia.

Dnes chce opäť vykonávať mandát poslanca, a dokonca ešte ani nezložil poslanecký sľub a už plánuje byť nezávislým poslancom. Tentoraz opustil stranu Sieť, vzdal sa postu podpredsedu, lebo nesúhlasí s vytvorením koalície so stranou SMER-SD. Jednoducho zhrnuté, má morálne zábrany. Hm … ak by sa to stalo prvý raz, asi by som tomu aj veril.

Lenže, máme tu spomienku na potápajúcu sa lodičku, s názvom SDKÚ-DS. A máme tu spomienku, že z tejto strany pán poslanec vystúpil až vtedy, keď už bolo jasné, že sa potápa. Nevyskočil z nej pri nespočetných kauzách, ani vtedy, keď jej vedenie potápalo svoju premiérku … takže, je oprávnený dôvod si myslieť, že aj v prípade strany Sieť nie je jeho skok do záchranného člna motivovaný nejakými zásadami, ale skôr obavami, že sa táto strana tiež potopí, a nechce sa potopiť aj on. Ba šíria sa aj reči, že sa chystá založenie novej strany, čiže opäť vzniká možnosť, že v parlamente budú sedieť zástupcovia subjektu, ktorý neprešiel voľbami … ale šíria sa aj reči, že sa poslanecký klub niektorej strany rozrastie a bude mať viac členov, než mu podľa výsledkov volieb prináleží.

Ako by ste to nazvali ? Z môjho pohľadu je to oklamanie voličov, a to som sa vyjadril slušne. Z môjho pohľadu je to obídenie zákona … z môjho pohľadu je to bezcharakternosť. V žiadnom prípade sa nedá hovoriť o principiálnosti. Je to len čistý kariérizmus a nič viac …

Dokazuje to aj fakt, že poslancovi Beblavému vôbec nevadí kumulácia funkcií u jeho kolegyne, hoci je jasné, že sa nedajú časovo zvládnuť a nie je možné plniť si povinnosti, z týchto funkcií vyplývajúce – naplno. Nevadí mu ani to, že na regionálnej úrovni veselo fungujú koalície so stranou SMER-SD. Vari v tomto prípade má jeho protivník iného predsedu ? Alebo nemá na jeho činnnosť dosah predsedníctvo strany ?

Zhrnuté a podčiarknuté, vidím to úplne inak, než to prezentujú odídenci zo strany Sieť. Nejde o žiadne morálne výhrady, nejde ani o spoluprácu so stranou SMER-SD, jednoducho majú pocit, že ich strana by sa mohla potopiť a tak opúšťajú loď, aby sa nepotopili spolu s ňou. A všetko skrývajú len za vzletné vyjadrenia, na ktorých nie je ani zamak pravdy.

A nepochybujem, že časom založia inú stranu, pokojne budú sedieť v parlamente v jej farbách a vôbec im nebude vadiť, že neprešla voľbami a teda tam jej zástupcovia nemajú čo robiť.

Však bližšia košeľa, než kabát …