Absurdné návrhy na zrušenie amnestií

29. apríla 2016, cudzinec, Nezaradené

Ak s niečím súhlasím, tak s tvrdením, že V.Mečiar zneužil svoje postavenie a udelil amnestie, ktoré nemali žiadne opodstatnenie. Lenže, to je tak asi všetko.

Poslanec Budaj opäť dokázal, že jeho prínos pre voliča v parlamente nebude príliš veľký, a dajú sa očakávať jedine naivné a absurdné populistické návrhy, ktoré nemajú šancu na úspech. Je smutné, že niekto na mieste poslanca nemá také právne povedomie, aby dokázal pochopiť podstatu právneho systému a hlavne zmysel slova amnestia i právne pozadie tohoto termínu.

Nebudem plytvať slovami a poviem to jednoducho – zrušenie amnestií môže navrhovať len úplný laik. Pretože prípadný úspech podobného návrhu by znamenal nebezpečný precedens do budúcnosti, ktorý by v podstate poškodil celú spoločnosť a priniesol nepredvídateľné následky. Stačila by zmena politickej garnitúry, túžba po pomste a čo bolo možné raz, mohlo by sa opakovať. Nehovoriac o tom, že na Slovensku sa amnestovali aj iné zvrhlosti, ako napríklad zabitie človeka autom a to len preto, že vinník bol – celebritou. Niektorí boli dokonca amnestovaní opakovane.

A to nespomínam ani fakt, že mnohí z tých, ktorí tak oduševnene chcú zrušiť amnestie V.Mečiara, sa spolu so svojimi kumpánmi amnestujú pravidelne.

Však odvolanie z funkcie pre rôzne zlodejiny, kde bol poškodený štát a občania, bez ďalšieho konania a trestu, to nie je ničím iným, než sofistikovanou formou amnestie. Lenže v tomto prípade sa všetci tvária, že sa vlastne nič nedeje a výpoveď stačí. Čo tam po skutočnosti, že v prípade bežného občana by niečo podobné skončilo trestným stíhaním … súdom a väzením, nie ?

Mimochodom, skúste si predstaviť, že z času na čas sa napríklad odpustia pokuty za rôzne priestupky. Neskôr sa zmení vláda, ktorá potrebuje peniaze a tak by využila precedens, a jednoducho povedala – zaplaťte. Ako by ste to videli v tomto prípade ? Nezabúdajte, slovenský politik je schopný všetkého, aj najväčšej podlosti.