Zákaz vychádzania a medvede nie sú problém . ..

15. júna 2016, cudzinec, Nezaradené

Veru, stačí vyhlásiť zákaz vychádzania (najlepšie neobmedzený) a nebudeme mať s medveďmi žiadny problém … a čoskoro nebudú mať problém s nami ani medvede …

Všetko by malo mať svoje medze, aj ochrana medveďov.Nikto nepopiera, že medveď patrí do slovenskej prírody rovnako, ako patria k ovciam pastieri … či k salašu dobrý syr. Lenže prehnaná ochrana populácie medveďov vedie postupne k ich sťahovaniu do blízkosti ľudských obydlí a samozrejme aj k častejším stretnutiam, či konfliktom.

Medveď je inteligentným zvieraťom, ktoré je prirodzene plaché a nevyhľadáva blízkosť ľudí. Ale len v prípade, že má dostatok potravy. Pokiaľ tomu tak nie je, stráca sa aj plachosť a začína prevažovať prirodzený pud sebazáchovy. Bežný u ľudí, a samozrejme aj u zvierat. A ak sa medveď objaví aj tam, kde nemá skoro žiadne možnosti obživy, je jasné, že niečo nie je v poriadku.

Kto už stretol maca v lese, nikdy na to nezabudne a to ani v prípade, že sa mu šťastlivo podarilo vyhnúť bližšej pozornosti lesného “ súdruha “ … nehovoriac o stretnutiach s macom medzi obytnými domami, ktoré sú už v tatranskej či podtatranskej oblasti – bežné.

Dávnejšie som obyvateľa lesov stretol aj ja … mal som šťastie, obaja sme sa pobrali rôznymi smermi, maco s hnedým kožuchom a ja ? S mierne nahnedlými gaťami … avšak, bolo to v lese a hoci nie úplne prirodzenej lokalite pre medveďa, bral som to realisticky a konštatoval – je to les, patria tam stromy či huby, patrí tam aj maco. Prezliekol som sa, a vec bola vyriešená.

Niečo iné však je, ak nájdem v záhrade stopy medveďa … les široko-ďaleko nie je, rovnako je to aj s možnou obživou. Ako sa teda sem dostal ? Jasné, prišiel po svojich, ale prečo sa uberal tam, kde sa neuživí ?

Odpoveď sa nebude páčiť ochranárom – medveďov je jednoducho priveľa, potravy primálo. Tlačenica v ich prirodzenom prostredí narastá, a tak odchádzajú a pohybujú sa po celom území Slovenska, teda aj tam, kde predtým neboli.

Čo teraz ? Medveďa musíme-musíme-musíme chrániť, opakujú do zblbnutia ochranári. Dobre, vyhlásme teda obyvateľom dotknutých oblastí celodenný zákaz vychádzania, nebudú plašiť medvede a nebudú ani v ohrození. A časom všetci “ vydochnú “ – niektorí hladom, iní chorobami, a medveď je zachránený. Čo tam po nejakých ľuďoch, nie ?

A je aj iná možnosť – začnime používať rozum, kašlime na reči fanatikov a snažme sa vec riešiť. Však medveďa netreba odstreliť, stačí hľadať územie, kde nájde všetko, čo potrebuje … nemusí to byť nevyhnutne na Slovensku. Alebo to nejde ?