Trochu svetla do právneho bezvedomia pospolitej Slovače

13. júla 2016, cudzinec, Nezaradené

Predtým, než začnete tlieskať postupu poslanca Osuského v konflikte s R.Vaským, sa najprv zamyslite a nazrite do príslušných zákonov a paragrafov. Pretože, pokiaľ by sa postupovalo podľa verejne prezentovaného názoru poslanca Osuského a jeho častej kritiky na adresu iných, mal by odovzdať poslanecký mandát a vzdať sa všetkých verejných funkcií.

Facka alebo zaucho sa dá klasifikovať ako prečin, v zmysle Trestného zákona. Podobne sa dá klasifikovať ako prečin aj konanie R.Vaského, ktorý pravidelne svojimi výrokmi vyvoláva oprávnené presvedčenie, že sa jedná o ohováranie a poškodzovanie dobrého mena a povesti. K obom skutkom sa dá nájsť príslušný paragraf v Trestnom zákone a je na rozhodnutí vyšetrovateľa, ako bude celú vec vidieť.

Nie som policajt ani prokurátor, aby som hľadal, ktorý paragraf poslanec Osuský svojím konaním naplnil. Mohol by som to vidieť ako prečin ublíženia na zdraví, ale to je len môj osobný názor. K podobnému konaniu, akého sa dopustil na osobe R.Vaského, ho však neoprávňuje nič, a nemá na to žiadne právo – ba naopak, ako poslanec by mal byť vzorom v rešpektovaní zákonov. Ak teda mal vedomosť, že R.Vaský dlhodobo zasahuje do jeho povesti a poškodzuje svojimi výrokmi jeho meno – občana Osuského – mal konať v zmysle litery zákona a podať trestné oznámenie. Miesto toho sa však rozhodol, že bude sudcom i vykonávateľom trestu, a bez ohľadu na budúcnosť – porušil zákon.

Ako poslanec, ktorý má na najvyššom mieste hodnôt morálku, by mal teda odovzdať mandát a vzdať sa všetkých verejných funkcií, pretože porušil zákon. Ale s tým by sme nemali rátať …