Mafijsko sa vracia . ..

27. júla 2016, cudzinec, Nezaradené

Tohle je mafijsko, to není vlast … hovorieval Lojzíček, majiteľ malého plzenského obchodu začiatkom 90.rokov. Márne sa sťažoval na polícii, márne skúšal iné cesty, výpalníkov sa nevedel zbaviť, hoci zo svojej živnosti sotva prežíval. Nakoniec mal toho dosť, obchod zavrel a z Plzne sa odsťahoval … škoda, lebo obchod bol blízko a mal vždy niečo, čo iní nemali … a keď sme už boli na týždňovkách, neveľmi sa nám po smene chcelo behať niekde po meste.

Lojzík patril medzi tých, ktorý nikdy neuverili vo vinu Kajínka, najznámejšieho českého väzňa. Raz povedal, že na plzenskej kriminálke je viac zločincov, než v samotnej a nesmutne známej väznici – ktorá sa nachádzala na Boroch. V tej spomínanej dobe, keď viedol svoj obchodík, boli jednoducho sťažnosti zbytočné a niekedy aj nebezpečné. Mohlo sa pokojne stať, že sťažovateľ nielen neuspel, ale ešte aj čosi obchytil, aby si zapamätal – čo nemá robiť.

Dnes sa mi opäť vracajú spomienky na jeho rôzne výroky … aj na to slovo Mafijsko, ktoré nás často rozosmialo. Až na maličkosť – ktosi vyrába Mafijsko zo spolku, ktorého členmi sme sa pod nánosom klamstiev stali … a dokonca nás varuje, že ak budeme kritizovať súčasný vývoj, môžeme skončiť v čudných škatuľkách, napríklad medzi – extrémistami, nacionalistami a podobne. Sťažovať sa ? No-no-no …

Viete, čo znamená slovné spojenie “ ruský kolotoč “ ? Kedysi to bola moderná forma presviedčania kritikov, že nemajú pravdu a musia prijať iný, oveľa lepší názor. Spočívala v postavení nešťastníka do kruhu chlapov, ktorí si ho fackami – vymieňali medzi sebou.

Dnes by sme to mohli premenovať na “ bruselský kolotoč „. Z každej strany nás fackujú, čo všetko musíme chápať a tolerovať, pričom aj neustále upozorňujú, že ak nepochopíme – bude zle. Kedysi sa tomu hovorilo – vydieranie – a v bežnom živote sa to pokladalo za trestný čin, ba dokonca zločin. No v politike je to asi prípustné … však imunita, nie ? Len ešte nikto nemá odvahu, aby na nás zakričal, že mu môžeme vy…..ť jeho ctený, poslanecký ………… . no, možno sa aj tá doba čoskoro vráti, ktovie.

V médiách sa neustále prepierajú možnosti riešenia súčasnej “ explozívnej “ situácie na starom kontinente. A úmyselne sa obchádza to najjednoduchšie a najlacnejšie – ak nepoznáte úmysly návštevníka, stačí ho nepustiť do domu. Lenže … touto cestou by asi nikto nedosiahol svoj cieľ … a na obetiach politikom nikdy nezáležalo, keďže nie sú z ich radov.