Ako dlho sa dá žiť na dlh ?

10. augusta 2016, cudzinec, Nezaradené

Nevedno, ale odpoviem slovami českého podnikateľa na inú, hoc nepoloženú otázku – príde chvíľa, keď predstaviteľom vlád neostane nič iné, len vyrovnanie dlhov za pomoci znárodnenia finančných vkladov obyvateľstva v bankách a potom “ vezmú ľudia do rúk papeky a poženú ich kade-ľahšie 

Životu na dlh neverím a rovnako neverím, že rast životnej úrovne obyvateľstva symbolizuje rozsah pôžičiek, ktoré čerpá. Spomínaný český podnikateľ toho povedal viac, o.i. aj to, že mu je záhadou vývoj v posledných desaťročiach. Ako je možné, že komunistický systém, stojaci podľa demokratov na základoch výroby nepredajného tovaru, dokázal pravidelne hospodáriť s prebytkami, a naopak demokratický systém (alebo kapitalizmus) hospodáriaci a stojaci na výrobe výhradne toho, po čom je dopyt – hospodári so stratou. Mimochodom, spomínaného podnikateľa sotva niekto môže pokladať za priaznivca komunistov a socializmu, keďže ho na istý čas ubytovali v istom, štátom dotovanom zariadení.

Padli tam aj iné myšlienky, ale tie sú už mimo tému. V každom prípade stojí za zamyslenie, ak niečo podobné zaznie z úst človeka, ktorý zásluhou zmeny doby zbohatol, stal sa milionárom a napriek tomu tvrdí – súčasný systém nie je pre ľudí, ale len pre vyvolených … pretože demokrati si dokážu za peniaze kúpiť všetko, s výnimkou pravdy a reality. Tie skôr či neskôr vyplávajú na povrch a ukážu ich charakter v plnej nahote.

Pravda starých ľudí hovorí, že každý si má navliecť kabát, ktorý mu padne … teda si ho môže dovoliť. Súčasná spoločnosť však žije na základoch, vybudovaných z klamstiev a dlhov. A taká spoločnosť naozaj nemá perspektívu, hoci sú ľudia, ktorým to nepochybne vyhovuje.

(pozn. český podnikateľ o.i. podotkol, že nakoniec budú ľudia žiadať, aby sa komunisti vrátili k moci … priznám bez mučenia, jeho názor nie je zďaleka tak absurdný, ako to na prvý pohľad vyzerá … a toho by sme sa mali obávať, pretože by to nakoniec mohlo potvrdiť všetko, čo nás kedysi o kapitalistickej spoločnosti učili …)