Chytení do “ Siete „

13. augusta 2016, cudzinec, Nezaradené

Myslím si, že len ľudia s neznalosťou situácie v Sieti mohli očakávať opätovnú kandidatúru R.Procházku. Tým skôr, že po neúspechu v prezidentských voľbách (kde mu výrazne “ pomohli “ verbálne podrazy od R.Sulíka a údajných budúcich koaličných partnerov), a tesnom prejazde do parlamentu na jar tohoto roku – sa vlastne nedalo čakať ani nič iné, ako jeho odchod.

Pohľad na správanie jeho straníckych oponentov pred snemom strany jasne ukázal, aké boli skutočné príčiny ich odchodu do “ nezávislosti „. Dalo by sa to pomenovať slovami – ak nedostaneme všetko, nechceme nič. Alebo slovami – akýkoľvek výsledok s výnimkou nášho úspechu – je výsledkom manipulácie a klamstva. Potvrdilo sa, že mali predstavy o funkciách vo vláde pod vedením R.Sulíka (a možno im aj boli prisľúbené), a nestáli o účasť vo vláde, kde nemali dostatočné páky na presadenie svojich záujmov. Rýdzo osobných …

Prečo bol R.Procházka zaskočený nečakanou kandidatúrou jediného ministra Siete v súčasnej vláde – R.Brecelyho – a nakoniec aj jeho úspechom ? Úprimne povedané – neviem. Možno veril, že sa nepodarí zvoliť jeho nástupcu a budú ho musieť “ poprosiť „, aby ešte nejaký čas stranu viedol … a možno mal v pláne niekoho úplne iného, kto by sa zjavil ako spasiteľ v poslednej chvíli, keď by nedochádzalo k dohode. V každom prípade však určite vedel, že jeho zotrvanie vo funkcii predsedu strany bude znamenať jediné – jej koniec. Takže otvorene a priamo kandidovať na opätovné zvolenie nemohol.

V prípade vnútrostraníckej opozície, ktorá sa tak honosne pobrala so slovami, že nechce oklamať voličov (či skôr nechce oklamať voličov, ak za to nikto neposkytne primerané benefity) sa ukázalo niečo iné – v rámci strany nemá primeranú oporu, a už vôbec nie podporu, o akej tesne po voľbách hovorili Hrnčiar, Beblavý či Macháčková. Skôr naopak … podpora nového predsedu Brecelyho jasne ukázala, že účastníci snemu majú viac záujem o stabilizovanie strany do budúcnosti, než vedenie žabomyších vojen v mene ľudí, ktorí okrem svojich záujmov nehľadia na nikoho a nič …

Ako skončí Sieť ? Neverím, že ju bude možné oživiť. Nie preto, že rozhodnutím R.Procházku išla do vlády s R.Ficom. Len blázon by totiž veril v stabilitu koalície, ktorú chcel zostaviť R.Sulík. Skôr si myslím, že Sieť sa rozpadne kvôli ľuďom, ktorí pravidelne menia stranícke farby, aby si udržali svoje pozície a sú ochotní byť s kýmkoľvek, ak im to prinesie prospech.

Sieť nesplnila svoj základný cieľ, ktorý sa kedysi podarilo naplniť stranám SOP či HZD. Mala pomôcť do prezidentského kresla R.Procházkovi, no voliči odmietli podobný vývoj, ako v prípade R.Schustera či I.Gašparoviča. Odmietli byť výťahom do najvyššej funkcie, ho treba opäť podotknúť, R.Procházkovi najviac poškodili ľudia, ktorí chceli byť po tohtoročných voľbách jeho koaličnými partnermi, a hovorili o zrade, keď sa rozhodol inak. Ktovie, ako by nazvali svoje správanie počas posledných prezidentských volieb, keď mu iniciatívne podrážali nohy všade, kde to len bolo možné.

Odliv voličov v prípade Siete by nastal aj vtedy, ak by vznikla koalícia, vedená R.Sulíkom. Len by k tomu došlo o čosi neskôr, ako v prípade súčasnej koalície. Málokto s triezvym pohľadom na správanie pravicových strán môže veriť, že by ich spoločná vláda vydržala celé volebné obdobie, a predčasné voľby by voliči všetkým účastníkom poriadne spočítali.

Prečo kandidoval R.Brecely ? Možno si na poslednú chvíľu spočítal, že prípadný úspech oponentov R.Procházku by znamenal odchod z koalície, pád vlády (stratu funkcií) a predčasné voľby, v ktorých by Sieť definitívne skončila medzi porazenými. Takto má ešte nejaký čas, aby skúsil nemožné – presvedčiť voličov, že Sieť môže byť ich budúcnosťou – aj napriek účasti vo vláde s R.Ficom. Alebo sa pokúsil založiť novú stranu, na ktorej nebude biľag údajnej zrady, pretože slovenská pravica má už taký zvyk, že sa pravidelne zrádza – navzájom a podľa potreby.

V každom prípade, účastníci snemu Siete sa chytili do vlastnej – siete. Takže – treba im zaželať príjemnú cestu a nech sa pevne držia – teraz to pôjde (zrejme) už len z kopca …