Kto to financuje ? A kto očakáva prospech . ..

26. augusta 2016, cudzinec, Nezaradené

Nechal som si vypracovať kalkuláciu nákladov na vytlačenie dvoch miliónov letákov – obojstranná, plnofarebná tlač, na kancelárskom papieri bežnej kvality, formát A4, jeden list … prišla mi ponuka, a číslo na jej konci znelo – 156 800 €. Podotýkam, s množstevnou zľavou a jediná strana. Keďže predpokladám, že pamflet o kauze Bašternák nie je v rozsahu jedinej strany, kladiem si otázku – kto a prečo to platí.

Predovšetkým, ak to niekto nepochopil, jedna poznámka na začiatok – aj keď by boli vzťahy medzi Kaliňákom a Bašternákom 100% čisté, opozícia bude aj tak kričať – je to zlodejina, klamstvo a podvod na voličoch. Pretože SaS či presnejšie R.Sulík, a rovnako aj OĽANO či presnejšie I.Matovič nemajú žiadnu tému ani program, s ktorými by dokázali vyhrať voľby a zostaviť vládu, po ktorej im tak dušičky pištia … A netreba zabúdať na istú zásadu, ktorá hovorí, že stokrát opakovaná lož sa stáva – pravdou.

Zaujíma ma však niečo iné – kto a z akých zdrojov financuje celý cirkus Bonaparte. Aj keby sa použil ten najlacnejší materiál na výrobu pamfletu podľa scenára SaS a OĽANO, neverím, že by konečná cena bola dostatočne prijateľná na organizovanie cirkusov, kde obecenstvo sa počíta na stovky, alebo pár tisícok účastníkov. Do istej miery beriem vznik novín z dielne opozície ako posledný, skutočne zúfalý krok, akým chcú zvrátiť (pre nich) neprijateľný výsledok volieb. Pretože tesne po voľbách by nikto neuveril, že po pár mesiacoch bude vládna koalícia zložená z troch strán, pričom dve budú – SNS a Most-Híd. Nehovoriac o (zatiaľ) pohodlnej parlamentnej väčšine.

Iste, vypočul som si aj názor R.Procházku na koalíciu po tom, ako opustil predsednícky stolec v SIETI a jeho strana sa de facto rozpadla. Avšak, budem otvorený – jeho slovám neverím ani toľko, čo by sa do náprstka vošlo.

Súhlasím s názorom, že do slovenskej politiky a hlavne riadenia štátu nepríjemným spôsobom zasahuje množstvo oligarchov. Platí to však pre všetky politické strany, a to bez výnimky – ak teda nechceme brať do úvahy komunistov, ktorých činnosť je sotva viditeľná,a poukazuje na zjavný nedostatok prostriedkov.

Neverím však, že demonštrácie, pripravené opozičnými stranami, sú akosi bezplatné, jednoducho z ľudskej dobroty a snahy o dobro národa i štátu. Aj bez znalosti skutočných nákladov je zjavné, že niekto to musí financovať a rozhodne to nie je lacné. A ak to niekto platí, určite to nerobí z dobrého srdca, ale niečo očakáva … tým skôr, že dodnes sa nevyjasnila nielen kauza Bašternák, ale ani Gorila, či Sasanka. Len na tie posledné dve spomenuté kauzy sa akosi zabudlo … či skôr účelovo zabudlo.

Prečítal som si aj slová R.Kaliňáka v jeho blogu. Hoci na slovenskú politiku mám celkovo svoj názor, a nevynímam z toho ani SMER-SD, niektoré časti stoja za zamyslenie – napríklad o vyplácaní vratiek DPH pre L.Bašternáka za iných vlád … A hlavne – mali by sme sa naozaj pýtať, kto a prečo neľutuje desaťtisíce eur za pochybné kampane, a čo mu za to niekto – sľúbil.