Pena sa vyzbiera . .. a kal na dne prehliadne ?

4. októbra 2016, cudzinec, Nezaradené

Asi by sme sa mali radovať, že konečne začne súdne pojednávanie vo veci nelegálneho odpočúvania, teda kauzy, ktorá prepukla počas vlády I.Radičovej a viedla k odvolaniu ministra obrany Ľ.Galka. Neviem, ale pri čítaní tlačových správ mi akosi do tanca … nie je.

Prvou a veľmi čudesnou okolnosťou je fakt, ako dlho trvalo, kým vôbec bolo vytýčené pojednávanie v tejto veci, a aj k tomu došlo len na základe sťažnosti prokurátora pre nečinnosť príslušného súdu. Druhou je zase otázka, ktorá priamo súvisí s činnosťou obžalovaných – takže, budú čeliť obžalobe za nelegálne odpočúvanie rôznych osôb, z najrôznejších oblastí verejného života … chýba mi tam však akosi pozadie celej kauzy. Dôvod, prečo odpočúvali novinárov, bývalých kolegov, nejakú sekretárku či vodiča, či riaditeľa televízie.

Nič nie je bezdôvodné – takže, základná otázka, ktorá bude zrejme dôsledne obchádzaná – v čí prospech došlo k týmto skutkom ? Kto mal na tejto činnosti záujem ?

Otázky, na ktoré nedostaneme odpoveď. Proste sa pozbierala pena na hladine, tvrdá ruka spravodlivosti (možno) doľahne na tých bezvýznamných, ale skutočná špina ostane hlboko pod povrchom, kde v (politickom) bahne – na nepreskúmanom dne. Dne, ktoré nechce skúmať nikto. Náhoda ? Kdeže … v politike náhody neexistujú, tam sa plánujú. Nepochybujem, že obžalovaní budú o pozadí celej kauzy mlčať.

Neverím však, že k odpočúvaniu došlo akosi náhodne … neverím, že sa niekto jedného rána zobudil, napísal žiadosť o schválenie odpočúvania a dosadil si mená, ktoré ho napadli, a následne sa pobral za sudcom, ktorý tiež nič neskúmal a jednoducho všetko schválil … príliš jednoduché, a hlavne – nereálne.Dokonca je to nereálne aj na Slovensku, ktoré je údajne druhou najskorumpovanejšou krajinou … asi preto, že v iných krajinách je korupcia legitimizovaná pod termínom “ lobing “ … a tak sa už nehodnotí.

O niečom vypovedá aj pohľad na stránky médií, kde akosi správa o termíne pojednávania v tejto kauze – chýba. Pritom v iných prípadoch sa div nepretrhnú, aby za horúca informovali o najnovšom vývoji. Čím to bude ?

Celá kauza poriadne smrdí … a mám dojem, že na lavici obžalovaných bude asi hodne prázdno … mali by tam sedieť aj ľudia, ktorí stoja v pozadí kauzy, pretože neverím v opodstatnenosť odpočúvania (čo je napokon aj dôvodom súdneho konania), a neverím, že obžalovaní využili technické prostriedky vojenského spravodajstva len tak – z dlhej chvíle. Všetko má svoje príčiny …