A čo ďalej . .. ?

21. októbra 2016, cudzinec, Nezaradené

Keďže v otázke kvality a pravdivosti informácií máme dnes jasno a vieme, že nemajú hodnotu fajky dymu, vzniká otázka – ako nahradiť balast od treťotriednych škrabákov skutočnou kvalitou … pretože človeka, ktorý pokladá za základ žurnalistiky pitvanie vzťahov známych ľudí, pokladám za duševne chorého … ale rozhodne nie za seriózneho novinára.

Dnes som bol na služobnej ceste … a ako som prechádzal mestami a obcami, nestačil som sa diviť, čo všetko sa na rôznych miestach zmenilo. Niekde pribudli obchody, inde som objavil nové zdravotné centrum … na inom mieste pribudol malý penzión, či areál voľného času. Iste, domáci si zmeny okamžite všimnú, ale čo s návštevníkmi, ktorí sú v nejakej lokalite po prvý raz, napríklad na dovolenke ? Návštevník by iste ocenil aktuálne novinky v regióne, do ktorého cestuje.

Iste, máme záplavu rôznych periodík. Niektoré sa zameriavajú na cestovanie alebo služby, iné na stručné správy z regiónov (napríklad regionálne noviny), ale márne som hľadal miesto, kde by boli zhromaždené skúsenosti ľudí, ktorí v regiónoch žijú … kde – tu sa nájde blog, ale nič viac. Občas sa nájdu diskusné príspevky, ale tie často pretekajú skôr vulgárnosťami, než kvalitnými a použiteľnými informáciami. A kvalitná informácia môže neraz pomôcť aj pri úspore času či peňazí. Iste, zdrojov na internete je pomerne dosť, ale priznajme si – koľkí z nás majú čas na niekoľkohodinové skúmanie rôznych odkazov, a čítanie množstva článkov ? Málokto …

A tak som uvažoval, čo sa s tým dá robiť … Založiť denník ? Náročné na čas a financie … mesačník ? Síce lacnejšie a jednoduchšie riešenie, ale často zaostáva za realitou. Týždenník ? Lepšie ako mesačník, ale stále by to nebolo ono …

Možno by bolo riešením založenie skupiny na facebooku. Skupiny, do ktorej by prispievali všetci, ktorí by mali záujem. Poskytli by informácie, ktoré pokladajú za dôležité, informovali by o zmenách vo svojom najbližšom okolí, a vyjadrili by názory – skúsenosti s inštitúciami, ale aj napríklad poskytovaním služieb, ich kvalitou, či zaujímavými lokalitami. Určite by sa našli ľudia, ktorí by to dokázali oceniť … a bolo by to pre nich užitočnejšie, než fekálne informácie o tom, kto a koho zastrelil, znásilnil … kto s kým spí … a iné, naozaj žurnalistické klenoty. Možno by sa dalo vytvoriť jednoduché riešenie, ktoré by aspoň čiastočne uspokojilo potreby ľudí, ktoré by mali naplniť oficiálne médiá – ale tie si svoju funkciu neplnia.

Čo vy na to ? Zapojili by ste sa ?