Pár slov o svedomí . ..

28. októbra 2016, cudzinec, Nezaradené

Pravidelne počúvam z úst našich zákonodarcov, ako im vadí, že niektorí ľudia nemajú chrbtovú kosť, či u nich absentuje svedomie … neviem, asi mám iné hodnoty, alebo pohľad na realitu, ale kto sa verejne vysmieva jednému z ústavných činiteľov, či ho dokonca hrubým verbálnym spôsobom uráža – nemá nielen právo hovoriť o svedomí, ale nemá ani žiadne právo na výkon mandátu poslanca – nehovoriac o tom, že sám zrejme žiadne svedomie nemá.

Plne chápem, prečo naši opozíční poslanci tak broja proti zmenám v rokovacom poriadku. Hlavne v obmedzení dĺžky vystúpenia … niektorí z nich sa nedokážu vyjadriť k prejednávanej téme ani vtedy, ak by mali k dispozícii dvadsaťštyri hodín. Dvadsať minút je pre nich naozaj málo. Kto za to môže ?

Politické strany, ktoré ich nominovali. Čo môžeme čakať od ľudí, ktorých vystúpenia oprávnene vyvolávajú pochybnosti o pôvode dokladu, súvisiaceho s ich najvyšším vzdelaním. Neraz sa objavia aj v médiách informácie o plagiátorstve, čo by sme vlastne ani nemali trestať a odsudzovať – pretože držiteľ diplomu zvládol aspoň čítanie a kopírovanie cudzích materiálov, čo je naozaj pokrok. Nehovoriac o špecialistoch, ktorí dokážu byť aj trojjediní – vykonávať mandát poslanca v parlamente, vykonávať inú funkciu v niektorej samospráve a dokonca ešte aj študovať na niektorej univerzite … žeby mal ich deň viac, ako ten náš ?

Koľko svedomia majú v sebe ľudia, ktorí napríklad obhajujú účelové zavádzanie, súvisiace s poslancom Matovičom, ktorý si pri obhajobe vlastného zlyhania vytiahol zo zákona o ochrane verejného záujmu len to, čo sa mu hodí ? Alebo si nedali ani toľko námahy, aby si predmetný zákon riadne prečítali ?

Kedykoľvek vás napadne, aby ste sa postavili na stranu protestujúcej opozície vo veci rokovacieho poriadku, skúste sa zamyslieť, koľko výčinov z parlamentu by vám toleroval váš zamestnávateľ či kolegovia… koľko by asi trvalo, kým by ste za urážky, provokácie a iné prešľapy dostali – výpoveď. A skúste si položiť aj inú otázku – koľkí z vulgárnych rečníkov by boli hrdinami aj v reálnom živote, kde by ich nechránila poslanecká imunita, či zástup policajtov …