Úžasný úspech projektu európskeho domu

2. novembra 2016, cudzinec, Nezaradené

Krátke nahliadnutie do ekonomických štatistík únie, ktoré sa pravidelne zverejňujú, potvrdilo to, čo sa roky snažia mnohí zakryť len rôznymi výhovorkami – zadĺženosť väčšiny členských krajín pomalým a pravidelným tempom rastie. Nepomohlo nič, ani spasením voňajúci euroval. Ako-tak môže hovoriť o stabilite Luxembursko a možno aj pobaltské krajiny.

Niektorí obhajcovia európskej politiky tvrdia, že nie je ničím neprijateľným, ak je krajina zadĺžená … niektorí to dokonca pokladajú za prirodzený znak vysokej životnej úrovne, teda ochotu finančníkov opakovane poskytovať pôžičky. Priznám sa, občas mi chodí hlavou myšlienka, prečo najbohatšia krajina únie – Nemecko – patrí medzi krajiny s najväčším zadĺžením. Akosi to nemá logiku, teda rast dlhov subjektu, ktorý je pokladaný za symbol bohatstva a úspechu.

Pamätám si niekdajšie výroky politikov, že budovanie únie a prijatie spoločnej meny nemá zmysel, ak sa do projektu nezapoja Taliansko či Španielsko. No, zapojili sa, ale úspech to zjavne neprinieslo, ba v poslednom čase sa ukazuje, že matematika a realita sa jednoducho oklamať nedajú. Obe krajiny sa boria v hospodárskych problémoch, bojujú s nezamestnanosťou, a o čom sa v “ mienkotvorných “ (alebo úprimne povedané – predajných) médiách nehovorí – sú tam oblasti, kde je hromadný útok zbedačeného obyvateľstva na nákupné centrá úplne bežným javom. V praxi to vyzerá tak, že mužská časť populácie vojde do obchodu, naloží si všetko, čo potrebuje – a opustí obchod, samozrejme – bez platenia. Čo na to polícia ? Nič, však skúste zastaviť dav zúfalých ľudí, ktorým je už naozaj skoro všetko ľahostajné, okrem vlastného prežitia.

Obe spomínané krajiny majú čoraz viac problémov s regiónmi. V Taliansku je to viac viditeľné, v Španielsku si už zrejme na folklór, spojený so snahami o samostatnosť zvykli. Ale v jednom sa mnohí zhodnú – nebolo to dobré ani za čias, keď sa používali národné meny, prijatím spoločnej meny sa však všetko zhoršilo. Nehovoriac o problémoch Talianska s utečencami, ktoré krajina evidentne nevie zvládnuť, a Brusel jej pomáha skôr vo verbálnej rovine.

Ak sa obzrieme po iných krajinách únie, tiež nevidíme obraz úspechu. Napríklad v Maďarsku sa v súvislosti s prijatím spoločnej meny veľa nerobí, občas padne niečo na spôsob vyhlásenia – áno, chceme raz prijať euro … ale nič viac. V Česku sa o spoločnej mene hovorí spôsobom, ktorý jasne poukazuje na poučenie politických špičiek z vývoja v iných krajinách. A je zrejmé, že nehodlajú ísť rovnakou cestou. Poľsko ? Varšava sľúbi a urobí čokoľvek, pokiaľ jej bude Brusel asistovať v naplnení jej plánov, napríklad pri križiackej výprave proti Rusku. Akurát sa v tomto prípade potvrdzuje, že od sľubov k realite je veľmi ďaleko, vlastne v prípade Poľska – nekonečno.

Grécko ? Nedávno som čítal propagandistický článok o tom, ako si Grécko polepšilo, a kde by bolo Slovensko, ak by dosahovalo výsledky hospodárenia Grécka v súčasnosti. Autor akosi len na okraj podotkol, že grécka vláda z troch hlavných dlhových liniek dlhodobo spláca len jednu, a splátky ostatných má odložené (zrejme na veky vekov). Čo mi nejde do hlavy, je skutočnosť, prečo Grécko potrebuje nové pôžičky, keď tak dobre hospodári a väčšinu dlhov nemusí splácať. Ktovie … možno to bola len novinárska kačica o miliardách eur …

Úspech európskeho projektu je naozaj nepopierateľný a priam očarujúci – dlhy rastú, hrozí rozpad niektorých krajín, vedie sa ekonomická vojna s Ruskom, peniaze sa tlačia a chudoby pribúda … nie, to nie je chudoba, zle som sa vyjadril – to sú flákači, ktorým sa nechce robiť, domasedi, ktorým sa nechce sťahovať za prácou, alebo dlhodobo žiť odlúčene od rodiny … proste verbež … ktorá nechce vidieť, v akej úžasnej dobe žije.

Tak len dúfajme, že sa tá verbež raz nezobudí a nebude chcieť za úžasný úspech poďakovať – úžasným spôsobom. Iste, história by sa opakovala … hrdinovia by utiekli do bezpečia, a počkali na čas, keď sa budú môcť vrátiť a opäť pokračovať vo svojich praktikách …