Nikto nesníva o diktatúre, stačil by poriadok . ..

15. decembra 2016, cudzinec, Nezaradené

Nad rôznymi prieskumami verejnej mienky sa dá len trpko zasmiať … ako nad jedným, ktorý sa dopracoval k záveru, že ľudia by uvítali diktatúru (až 25%), či 40% je nespokojných so súčasným stavom … tých nespokojných bude skôr viac, ale na tom až tak nezáleží

Čo však naozaj mnohým vadí, je manipulácia s verejnou mienkou, vnucovanie jedinej pravdy (či už v podaní Bruselu alebo Washingtonu), prakticky nepretržitá križiacka výprava proti Rusku, viditeľná chudoba, zákony – ktorým často nerozumejú ani zákonodarcovia, úpadok vo všetkých oblastiach verejného života … či pribúdanie rôznych metód, ako fízlovať národ a monitorovať jeho nálady.

Nepochybne vadia ľuďom aj falošné elity, ľudia na vysokých postoch, ktorí sa dostali k svojim funkciám len zásluhou potrebných kontaktov, bez akejkoľvek zodpovednosti a často aj schopností na výkon povinností, ktoré s ich postavením súvisia. Nemôžeme sa potom diviť názorom, ktoré sa čoraz viac objavujú a poukazujú aj na to, čo mnohí neradi počujú – napríklad názor, že za vlády štátostrany bol väčší poriadok, ako dnes. Pretože aj na zdanlivo poburujúcom názore môže byť viac, než zrnko pravdy. A ťažko sa niekomu so spomienkami vysvetľuje, prečo bolo neľudské sledovanie pár jednotlivcov, neveľmi priateľských k režimu, ale je demokratické a prijateľné fízlovanie celého národa. Sotva to niekto pochopí. Vlastne – ani sa to nejako pochopiť nedá.

Nečudo, že ľudia porovnávajú … a hodnotia

Skúste vysvetliť poberateľovi dávky v núdzi (cca 62 €), prečo čaká mesiace i roky na priznanie invalidného dôchodku, prečo mu neuznajú invaliditu aj napriek tomu, že práve jeho zdravotný stav je dôvodom na neprijatie do zamestnania … skúste mu dať návod, ako z tej žobračenky bez pomoci rodiny – prežiť. Skúste vysvetliť ľuďom, ktorí si poctivo platia zdravotné poistenie, prečo musia opätovne platiť za zdravotné pomôcky, hoci si svoj stav nespôsobili vlastným zavinením … a sekretárky poisťovní sa vozia na referentských autách, pomaly aj za roh budovy.

Skúste vysvetliť bežnému zamestnancovi, prečo čelí sankcii za nesprávne vyúčtovanie pár eur, a na druhej strane sa politikovi nestane nič, aj keď spôsobí škody vo výške pár miliónov eur. Skúste sa bežného občana opýtať, prečo je nespokojný s tým, ako funguje právny systém – prečo je u neho nesplnený sľub možné definovať aj ako podvod, ale u politika (hoci je jeho obohatenie na úkor oklamaného zjavné) sa nesplnený sľub pokladá len za súčasť politických praktík.

Džbánok proste preteká a ľudia majú toho akurát dosť …

Už dávno nie sme kočovníkmi …ľudia chcú viesť pokojný rodinný život, zakladať rodiny a vychovávať deti, čo nejde veľmi do súladu s potulovaním za prácou a večným stresom. Zbytočne bude ktokoľvek ospevovať život v nájomných bytoch, ľudia to za pokrok nepokladajú a sotva niekedy budú. Mnohí z nich si ešte pamätajú rozprávanie dedov a pradedov, ako boli doslova rukojemníkmi pánov domácich, a neraz museli držať hubu a krok, hoci im doslova tieklo za golier. Ľudia veľmi jasne a zreteľne vidia, že dnešný systém praje len bohatým a mocným. Vidia a vedia si predstaviť, ako by to dopadlo, keby stratili ešte aj istotu strechy nad hlavou.

Je nezmyslom, aby mal každý vlastný byt či dom … viete, kto najviac hlása túto sprostosť ? Ľudia, ktorí majetok doslova zhŕňajú hrabľami, majú tých svojich domov či bytov neraz aj desiatky … ľudia, ktorí by nikdy nepripustili, aby boli vyslovene odkázaní na nájmy a prenájmy. Ľudia, ktorí majú dnes so svojím majetkom problémy – musia sa starať, investovať do údržby, ale úžitok nemajú žiadny – radi by doslova ryžovali, ale nemajú – na kom. Pretože ak niekto zvládne štyristo eur nájmu, zvládne aj platenie rovnakej hypotéky za vlastné bývanie. A bol by sprostý, keby pchal svoje peniaze do cudzieho majetku.

Je pochopiteľné, prečo elity ospevujú výhody kočovného života

Prináša im to väčšiu bezpečnosť a istotu udržania pri moci. Medzi kočujúcimi ľuďmi sa nevytvárajú pevné vzťahy, nie sú schopní v kritických situáciách ťahať za jeden koniec povrazu, nehrozia teda hromadné rebélie … či iné prejavy nespokojnosti. Každý má problémy sám so sebou, a spoločnosť mu je viac-menej ukradnutá, pretože na jej problémy nemá čas. Trochu si pošomre, ponadáva … a život ide ďalej.

Všetko má však svoje medze … a podobný štýl vedenia spoločnosti môže mať raz veľmi nepríjemné následky. A len hlupáci veria, že ich vtedy ochránia vysoké múry, a kamery … vieme z minulosti, že rozvášnený dav nezastaví nič. A na pochopenie starej pravdy stačí obyčajný sedliacky rozum … ktorý zjavne chýba tým, čo si svoje vzdelanie kúpili na treťotriednych univerzitách.