Máš BMW alebo Mercedes ? Potom si nesmrteľný ! !!

3. januára 2017, cudzinec, Nezaradené

Výstraha pred snehom a ľadom … teplomer ukazuje desať stupňov pod nulou … okolité polia a lúky sa doslova belejú, hoci sneh nepadal … niekoho to však vôbec nezaujíma.

Presnejšie, nezaujíma to vlastníkov luxusných vozidiel, najmä však BMW či Mercedes. Iste, občas sa predvedú aj majitelia iných značiek, ale práve vodiči v dvoch spomínaných sa správajú, akoby neplatilo nič – dopravné predpisy či fyzikálne zákony. A čo naozaj prekvapuje, za volantom pribúdajú aj ženy, ktoré v niektorých prípadoch jazdia ešte bezohľadnejšie, než muži.

Kamión sa s problémami štverá do kopca a je viditeľné, že kolesá občas prešmyknú. Autá za ním sa poslušne vlečú a čakajú, kým skončí úsek zákazu predbiehania … keď zrazu niekde vzadu vyletí vlastník bavoráka a pokojne predbieha cez plnú čiaru, v neprehľadnom úseku a dokonca aj trúbi a bliká na protiidúce auto. Preletí okolo mňa a s úžasom pozorujem, ako sedí za volantom žena s mobilom v ruke a vedľa seba má ešte aj detskú sedačku … viac si nestíham všimnúť, ak teda nerátam opakované poznanie, že luxusné značky majú asi smerovky v kategórii výbavy na objednávku a zrejme poriadne drahej …

Čím luxusnejšie vybavenie, tým väčšia arogancia ?

Sedím v motoreste s kolegom a čakám, kým čašník vybaví hostí, čo prišli pred nami. Opodiaľ sedí aj „zodpovedná “ matka so svojím dieťaťom, ktorej sa však zjavne čakať na poradie nechce … neustále pokrikuje na okoloidúcich čašníkov, máva rukami ako pomätená a čoraz hlasnejšie frfle. Zrejme prišla až po cestujúcich z menšieho autobusu a akosi sa nevie vyrovnať s tým, že sa svet netočí len okolo nej a jej želaní. O chvíľu zazvoní mobil a “ mamička “ doslova vrieska … vraj čo má robiť, keď potrebovala zastávku a žiadny sedliak si ju v akomsi zaprdenom motoreste nevšíma. Dieťa je tiež čoraz nervóznejšie … nečudo, za seba poviem – mať takýto úkaz za matku, rovno sa po pôrode obesím na pupočnej šnúre.

Necelá hodina v spoločnom priestore s touto “ dámou “ bola naozaj zážitkom na dlhý čas. Smutné je, že to nebol ojedinelý zážitok. Na sklonku starého roka osladila kolegovi sviatky autonehoda, ktorej príčiny boli v podstate tradičné – predbiehal ho majiteľ luxusného tátoša, v obci, na päťdesiatke išiel oveľa rýchlejšie, než predpisy povoľujú a samozrejme ignoroval aj plnú čiaru. Keď vybehol v protismere kamión, skúsil sa natlačiť pred kolegu, čo samozrejme skončilo zrážkou, keďže na primrznutej ceste sa nedalo zabrzdiť. Kolegovo auto skončilo v betónovom múriku vedľa cesty a je zrelé na odpis, auto vinníka obišlo o čosi lepšie …

Neviem, čo vlastne v autoškolách učia … a je mi záhadou, že sa neustále pripomína čoraz lepšia výbava dopravnej polície, ale exotov, ktorým nevadí absolútne nič a z predpisov majú trhací kalendár – pribúda. Kde je problém ?

Možno aj v tom, že ak natočíte video exota za pomoci kamery v aute, a zachytíte jeho vystrájanie, podľa súčasných právnych noriem môžete mať viac problémov, než nebezpečný šialenec za volantom. Alebo v tom, že sa množstvo podobných priestupkov rieši pokutami, hoci svojím správaním vinníci ohrozujú všetkých ostatných účastníkov premávky, a dokonca vedome – alebo chcú tvrdiť, že sú negramotní a nevedia, ako jazdiť ?

Aj nehody, spôsobené úmyselným porušením povinností, sa riešia obvykle pokutami, ak nedôjde k zraneniu či usmrteniu účastníka. Prečo ? Koľko obetí autonehôd, spôsobených bezohľadnými vodičmi, mohlo ešte žiť, ak by padali tvrdé a nemilosrdné tresty za podobné výstrelky ? Nie je žiadnym tajomstvom, že pokuty na týchto “ vodičov “ nepôsobia dostatočne, a rovnakých priestupkov sa dopúšťajú opakovane – niekedy aj v priebehu pár minút po zaplatení pokuty za predošlý priestupok.

O bezpečnosti na cestách sa viac hovorí, než reálne robí. Neviem, možno arogancia majiteľov luxusných tátošov je daná vydaním glejtu o nesmrteľnosti, keď si auto kupujú … isté však je, že ostatní účastníci premávky nesmrteľní nie sú …