Platiť za mediálny hnoj ? Vyleziem na strom a . ..

6. januára 2017, cudzinec, Nezaradené

… budem sledovať, koľko bláznov sa nechá nahovoriť … nie, rozhodne sa nebojím, že by ma záujemcovia o tento druh “ zvráteného “ sponzorstva ušliapali … len chcem lepšie vidieť.

Predovšetkým, prechod na digitálne vysielanie je možno pokrokom na papieri, ale reálne to vyzerá inak. Aj priamo v meste viem nájsť miesta, kde je príjem prostredníctvom DVB-T len ilúziou – a nie je ich rozhodne málo. Dá sa povedať, že kto nemá satelit, ten – má smolu. A kto satelit má, ten zásluhou podivnej politiky poplatkov už dávno platí aj za to, čo je údajne bezplatné – keďže to už zaplatil formou štátneho výpalného.

Možno si naozaj mysleli v Markíze, že sa k ich nápadu so spoplatnením obsahu pridá aj konkurencia, ale súdiac podľa dnešného stavu, tá sa skôr odvezie na ich chamtivosti a ešte na tom aj dobre zarobí. Keď sa totiž pozriem na obsah kanálov pod dáždnikom Markízy, tak z hľadiska kvality by nedokázala naplniť ani celodenné vysielanie pre jeden z nich. Súčasnosť by som hodnotil asi takto – neobjektívne spravodajstvo, krvavé fekálie z americkej produkcie a zábava pre retardovaných v podobe jazykových seriálov pod hlavičkou telenoviel. Iste, konkurencia nie je na tom o nič lepšie, ale aspoň si zatiaľ zachovala štipku triezveho rozumu, a neskúša spoplatniť niečo, čo nestojí ani za odpľutie.

Vraj spoplatnenie obsahu povedie k vyššej kvalite … figu borovú

Pokiaľ niekto označí za film týždňa, alebo ako to nazývajú – prehliadku vraždenia a potokov krvi, tak kvalitu nespozná ani vtedy, keď sa o ňu potkne. Keď si pozriem spätne vysielanie Markízy, Dajto, Doma za posledný rok, nenájdem tam nič, čo by skutočne dokázalo osloviť náročnejšieho diváka a dalo by sa nazvať umeleckým dielom. Ešte väčšou tragédiou sú pokusy o vlastnú produkciu – či už zábavných programov, alebo seriálov.

Ale … prečo nie, nech si to pokojne spoplatnia. Dnešná doba nekladie medze nikomu a nijakej myšlienke … aspoň konečne spoznajú pravdu.