Pán Danko – chliev sa čistí od podlahy

11. januára 2017, cudzinec, Nezaradené

Nepochybujem, že sa pôjde I.Matovič sťažovať na súd, ak prejde schválenie právnej normy o minimálnom počte členov politických strán. Ale, tento problém by sa dal riešiť aj komplexnejšie …

Riešenie by mohlo spočívať v zrušení príspevku pre politické strany zo štátneho rozpočtu, a zakotvení financovania činnosti strán z príspevkov členov, pričom by bola obmedzená výška príspevku od jednej fyzickej či právnickej osoby – napríklad na jednorázovú sumu 5 000 €.  A zakotviť, že do maximálnej hranice sa započitávajú sumy príspevkov všetkých rodinných príslušníkov, aby nedochádzalo k rôznym špekuláciám a podvodom – napríklad vo forme ujkov s igelitkou a podobne.

Súbežne s touto zmenou by mohlo konečne dôjsť aj k zmenám v odmeňovaní poslancov. V priemere pracujú šesť-sedem dní mesačne, čo naozaj nie je dôvod na vyplácanie kráľovských platov, čo v súčasnosti poberajú. Tým skôr, že nenesú žiadnu zodpovednosť za svoje rozhodnutia a ich následky. Myslím, že by stačilo poslancom preplácať náhrady za cestovné a stravné počas zasadania parlamentu, zrušiť asistentov, a v ostatnom čase sa môžu živiť svojím civilným povolaním. Zákony a ich novely by mali pripravovať ministerstvá a odborníci v jednotlivých oblastiach. A tam by mala byť aj zakotvená plná zodpovednosť za predkladané a schválené právne normy.

Iste, plne chápem, prečo sa chcú ísť predstavitelia opozície sťažovať. Však zo štátneho rozpočtu krv netečie … a prichádzajú také “ srdcu milé “ sumičky, nie ?

Som však presvedčený, že ak by došlo ku komplexnej zmene pravidiel financovania politických strán, bolo by to jednoznačne na prospech všetkých … postupne by sa vytratili všetci špekulanti z politiky, ktorí si svoju budúcnosť postavili na prázdnych rečiach a plných peňaženkách – z vreciek daňových poplatníkov.

Súčasnú zmenu z dielne A.Danka však pokladám za čiastočnú, a jej efekt nebude v konečnom dôsledku mať taký prínos, aký sa oficiálne deklaruje. Niekde sa tomu hovorí – polovičatá práca …