Štátny podnik prekážal súkromnému . .. a tak skončil privatizovaný, alebo vytunelovaný

5. februára 2017, cudzinec, Nezaradené

Ak sa pohoršujete nad rôznymi, veľmi pochybnými štátnymi objednávkami, možno by ste sa mohli zamyslieť, kde sú ich korene.

Sú skryté v slovách karpatského ekonomického génia, ktorý povedal, že štát je zlý vlastník. Áno, štát je naozaj zlý vlastník, len z iných dôvodov, než boli tie, ktorými podkladal svoje tvrdenia.

Štát je zlým vlastníkom hlavne preto, že vždy existuje konkrétna osoba, voči ktorej je možné vyvodiť zodpovednosť, prípadne aj trestno-právne následky. V súčasnej spoločnosti disponujú výsadou nedotknuteľnosti len politické špičky, pre ktoré je jediným trestom – odvolanie z funkcie. Práve tu sú korene ničenia štátnych podnikov politikmi, či ich privatizácie.

Pretože súkromná spoločnosť nemôže byť potrestaná za to, že realizovala predraženú zakázku, keďže len naplnila objednávku, ktorú dostala. A tak sa vlastne naplnil sen politikov, milujúcich Slovensko a slovenský národ, ktorý spočíval v zmene smeru toku financií – zo štátneho vrecka do ich súkromného … trezoru, pokladne či peňaženky.

Pretože oni milujú slovenský národ a vlasť tak mocne, že im nedovolia, aby sa zbytočne trápili s majetkom … naozaj mocný lásky-cit.

A nič sa ani nezmení, pokiaľ si bude štát (teda zástupcovia politických strán) objednávať naplnenie svojich potrieb u súkromných spoločností. Neexistuje systém, ako zabrániť škodám na financiách daňových poplatníkov, pretože vždy sa nájde politická cesta, ako dostať peniaze do správneho (politického) vrecka. Dobou mečiarizmu len vznikol systém prepojenia politických strán na podnikateľské elity, ktorý je živý podnes.

Pretože politik sa bojí jediného – dôslednej kontroly práce, za ktorú je platený daňovými poplatníkmi, a preto bude vždy bojovať proti tomu, aby došlo k obnove štátnych spoločností, keďže tam sa – ťažko klame a kradne.

Štát je zlý vlastník pre politika, ale dobrý pre daňového poplatníka … dáva mu možnosť kontroly, ktorú stačí dôsledne využívať …