Keby rozhodoval súd, R. Fico je premiér na večné veky . .. vekov

16. februára 2017, cudzinec, Nezaradené

Nedokázal som pozerať diskusiu o návrhu na odvolanie premiéra R.Fica … ani len do polovice …

Nevedel som, či sa mám smiať, alebo plakať … už sa vôbec nedivím, prečo nejednému poslancovi vadili zmeny, súvisiace s obmedzením času na vystúpenie v parlamente, pretože niektorí by sa k jednej-jedinej téme nedokázali jasne vyjadriť ani v prípade, ak by na to mali celé volebné obdobie.

Ak by tento návrh posudzoval súd, R.Fico by bol premiérom na večné veky vekov. Nulová argumentácia, časté odbočovanie od témy, nejasné a nezrozumiteľné vyjadrovanie, bezmyšlienkovité spájanie slov a viet do celkov, ktoré nedávajú žiadny zmysel. Asi nikto nepovedal našim poslancom, že niekedy je menej – viac.

Päť minút by stačilo … prirodzene inteligentnému človeku na vyjadrenie názoru … ale asi podobné druhy v parlamente nemáme …

A nech nemlátim prázdnu slamu, ako podotkol jeden z diskutérov (a svojím spôsobom mal v niečom pravdu), skúsim načrtnúť, ako by som si návrh na odvolanie premiéra predstavoval ja …

Vážené poslankyne, vážení poslanci, dovoľujem si vám predložiť spoločný návrh skupiny poslancov na vyjadrenie nedôvery predsedovi vlády R.Ficovi, nakoľko sme z nižšie uvedených skutočností nadobudli presvedčenie, že nie je schopný vykonávať funkciu premiéra v súlade so záujmami občanov Slovenskej republiky.

Počnúc volebným obdobím vládnej koalície, ktorú pod vedením predsedu vlády R.Fica tvoria politické strany SMER-SD, MOST-HíD a SNS dochádza opakovane k odhaľovaniu rôznych závažných chýb, ktorých sa dopúšťajú predstavitelia orgánov štátnej a verejnej správy na rôznych úrovniach, pričom zlyháva systém kontroly ich činnosti a nedochádza k vyvodeniu zodpovednosti za škody, spôsobené Slovenskej republike a jej občanom spôsobom, ktorý by znemožnil, aby sa podobné chyby opakovali. 

(Tu by som stručne vymenoval prípady, kde došlo k závažnému zlyhaniu ľudí v rôznych pozíciách)

Nakoľko sa dlhodobo situácia nezlepšuje, nadobudli sme presvedčenie, že predseda vlády SR R.Fico nie je schopný riadiť štát v súlade so záujmami občanov SR, nie je schopný vyvodiť dôsledky voči vinníkom v jednotlivých prípadoch a zaistiť riadne vyšetrenie každého prípadu v súlade s platnými právnymi normami SR, vedúce k potrestaniu vinníkov a náhrade škody, ktorú spôsobili. Preto pokladám za nevyhnutné, aby bola predsedovi vlády R.Ficovi vyslovená nedôvera, a bol zo svojej funkcie odvolaný.

Bez zbytočných emócií a urážok – stačí jednoduché zhrnutie stavu, v akom sa nachádza Slovensko, predloženie faktov a návrh na riešenie … netreba žiadne fotografie, pdoporné materiály a iné nezmysly … netreba žiadne šaškovanie, stačí len zodpovedný prístup k tomu, čo symbolizujú dve slová – poslanecký mandát.

A som presvedčený, že nad vhodne a presne formulovanými slovami by sa zamysleli nielen poslanci koalície či opozície, ale aj samotní občania – a teda voliči. Ale nezmyselné bľabotanie, sprevádzané opakovaným odbočovaním od témy, trvajúce desiatky minút bez konkrétnej myšlienky, ktorá by sa jasne vinula celým vystúpením navrhovateľa – nie je žiadna šanca na zmenu.

A ak by dnes rozhodoval súd, tak na základe vyjadrení (ako aj spôsobu vyjadrovania) predkladateľov návrhu (najmä však poslancov Matoviča a Remišovej), by návrh v celom rozsahu zamietol – ako účelový a neodôvodnený.