Tak to už chodí, v banánovej demokracii

4. mája 2017, cudzinec, Nezaradené

Pozrel som ceny pozemkov v Bratislave a zamyslel sa. Môže mať Matovič pravdu, keď hovorí o nevýhodnom obchode pod taktovkou ministerstva vnútra ?

Je niekoľko vecí, nad ktorými by sa dalo zamyslieť. Napríklad nad otázkou, prečo sa vlastne organizujú rôzne výmeny a predaje majetku štátu, často odôvodňované údajnou nevyužiteľnosťou. A prečo ich organizujú ministerstvá a nie je samostatný správca majetku štátu, s primeraným odborným obsadením.

Ceny pozemkov v Bratislave sú rôzne. Dokonca aj v lokalite, kde ministerstvo vymenilo spomínané pozemky, som našiel rôzne a veľmi odlišné ceny. Pozemok sa ponúkal aj za bezmála tristo eur (meter štvorcový), ale rovnako aj za osemdesiat eur (tiež meter štvorcový). Jedna a tá istá lokalita, a tak rozdielne ceny. Z vlastnej skúsenosti viem, že cena pozemku klesá, ak je tento nejakým spôsobom zaťažený, pričom majiteľ pozemku nemá vplyv na danú záťaž. Napokon, roky sa trápim s jedným tvrdohlavým majiteľom, ktorý si myslí, ako skvele predá pozemok, na ktorom sa nachádza verejná komunikácia. Smutné je, že v tejto veci nevedia nájsť riešenie ani úrady, ak teda nerátam pravidelné upozorňovanie, že ak užívatelia priľahlých nehnuteľností nebudú udržiavať (cudzí) pozemok, môžu čeliť rôznym sankciám.

Urobilo teda ministerstvo vnútra nevýhodnú výmenu ? Neviem, nie som odborník. Ale súdiac podľa správ z médií, nie je problémom to, že sa niečo vymenilo či predalo, ale problémom je, kto predával a kto kupoval. Takže otázka by mohla znieť aj takto – akú škodu utrpel štát tým, že jeho majetok kúpili ľudia, ktorí môžu byť blízki (akýmkoľvek spôsobom) jeho politickej reprezentácii ?

Na tú otázku si skúste odpovedať sami. A skúste sa zamyslieť aj nad tým, ako by asi vyzerali vzťahy v rámci štátu, ak by v právnom poriadku bolo zakotvené pravidlo – štát nesmie obchodovať so žiadnou osobou, ktorá bola v minulosti v akomkoľvek kontakte s jeho predstaviteľmi.