Politické darebáctvo – rušenie výjazdovej pohotovosti

13. mája 2017, cudzinec, Nezaradené

O tom, ako naozaj prosperuje slovenská ekonomika, svedčia najlepšie darebácke návrhy z dielne ministerstiev. Jedným z nich je rušenie výjazdových pohotovostí.

Nedostatok financií je údajnou motiváciou na okliešťovanie zdravotných služieb. Všetko sa skrýva pod okrídlenci vetou – služba bola aj tak minimálne využívaná. Kto argumentuje takouto vetou, nemá čo robiť na čele akéhokoľvek rezortu a už vôbec nemá právo na obživu z vrecka daňového poplatníka. Ťažko sa však diviť súčasnému stavu Slovenska, keď štátnym tajomníkom môže byť dvadsaťpäťročný sopliak, alebo “ vzdelaná “ maturantka, ktorá mala odbor ako svojho koníčka vo voľnom čase.

Akákoľvek zdravotná služba, teda aj pohotovostná – je vytvorená pre tých, čo potrebujú súrne lekársku pomoc. Nie je to obchod s potravinami, ktorého prosperita sa hodnotí podľa obratu. Pokiaľ to niekto nechápe, nemá čo robiť na mieste ministra. Ani argumentácia nedostatkom prostriedkov na zdravotníctvo neobstojí, a už vôbec nie známa veta o optimalizácii výdavkov. Pretože slovenské zdravotníctvo dnes reálne upadá, a jeho kvalita je na žalostnej úrovni – ak teda nerátame služby pre vyvolených (alebo darebákov) v politike, ktorí sa od skončenia štúdií priživujú na účet národa.

Dnes žijeme v dobe, kde ľudia opäť zbytočne zomierajú na následky problémov, ktoré boli riešiteľné, keby lekár prišiel včas, alebo by bolo ošetrenie poskytované podľa potreby pacienta a nie podľa nariadení poisťovne.

Za posledný rok som kontaktoval núdzovú linku trikrát. Vždy bol potrebný výjazd sanitky s lekárom, najrýchlejšie prišla za štyridsať minút, v jednom prípade však jej príchod trval vyše hodiny. Ako nazvať tento stav, než zločinom na pacientovi ? Pretože necelých tristo-štyristo metrov je nemocnica, kde pravidelne parkujú na dvore aj v nočných hodinách tri-štyri sanitky, ktoré však nemôžu ísť na výjazd, pretože nepatria nemocnici a nemajú ani posádky k dispozícii. Reálne by mohol byť lekár pri pacientovi do desiatich minút, čo by mnohým zachránilo život.

Zdravotníctvo má slúžiť pacientom, nie špekulantom v poisťovniach. Na lepšiu správu financií a tým odstránenie zadĺženosti zdravotných zariadení stačí zmena zákona, podľa ktorej bude povinné odvody spravovať výhradne jedna inštitúcia, povinná preplatiť všetky zákroky s výnimkou zákrokov, kde ide (ľudovo povedané) o vylepšovanie človeka. Alebo vytvorenie nového zákona o zdravotnom poistení. Súkromné poisťovne sa môžu realizovať v oblasti doplnkových služieb a nepochybujem, že ak budú ponúkať kvalitu za primeranú cenu, bude aj záujem. Jediný, kto ostane nespokojný, budú podvodníci s napojením na politické špičky, ktorí stratia ľahkú možnosť okrádania daňových poplatníkov.

Záver ? Ak pán minister pokladá rušenie rôznych lekárskych služieb za jedinú cestu, ako sa dajú problémy zdravotníctva vyriešiť, mal by odstúpiť alebo byť odvolaný, pretože svoju prácu nie je schopný vykonávať.

A ešte niečo – prečo rezort zdravotníctva neriadi odborník v tejto oblasti ?