Hádam sa niekto zamyslí . .. .

21. júna 2017, cudzinec, Nezaradené

Informácie pribúdajú a musím priznať, že sú čoraz závažnejšie. Nie, rozhodne nečakám, že sa diskutérsko-blogerská spodina ospravedlní za vulgárnu poľovačku, ktorú rozpútala po nedeľňajšej tragédii na adresu policajta, plniaceho si služobné povinnosti. Ale aj tak sa treba zamyslieť …

Podľa posledných informácií mladý vodič auta, ktoré bolo predmetom záujmu policajnej hliadky, mal opakované problémy s rešpektovaním dopravných predpisov, trikrát mu bolo zadržané vodičské oprávnenie a zároveň bol v podmienke, pretože v jednom prípade sa pokúsil zraziť policajta (zdroj:Pluska)

V diskusiách zaznelo množstvo invektív na adresu policajta, vrátane „odborných“ vyjadrení, že polícajná hliadka mala x možností, ako situáciu riešiť. Skúsme sa teda zamyslieť, prečo došlo k streľbe a či boli k dispozícii iné, vhodnejšie riešenia.

Najprv poznámka – ak sa ktokoľvek pokúsi o útok na verejného činiteľa, či už fyzicky, alebo s použitím zbrane (za ktorú sa pokladá aj automobil), prestane patriť do kategórie ľudí, v ktorých prípade sa siaha po menej tvrdých opatreniach (snažil som sa to povedať ľudskou rečou).Inak povedané, v prípade porušenia zákona zo strany podobnej osoby sa využijú všetky prostriedky k zamedzeniu protizákonného konania, vrátane tých najtvrdších.

Aké sú technické možnosti na zastavenie vozidla, ktorého vodič nerešpektuje pokyn policajta ? Skúsme spomenúť – zastavovací pás, zablokovanie komunikácie služobným vozidlom polície (jedným či viacerými), vytlačenie z cesty, alebo použitie strelnej zbrane. Každý z uvedených, ale aj neuvedených prostriedkov sa používa v inej situácii. A zasahujúci policajt musí vedieť vyhodnotiť situáciu a zvoliť prostriedok, pričom musí mať na mysli aj minimalizáciu škôd na majetku, či zdraví a živote dotknutých osôb.

Dotknuté osoby v danom prípade ? Účastníci cestnej premávky, osoby v prenasledovaním vozidle, obyvatelia nehnuteľností priľahlých ku komunikácii, kde sa daná udalosť odohráva.

Zastavovací pás ? Dobrá vec na rýchlostnej komunikácii alebo diaľnici, kde sa dá pomerne jednoducho zastaviť doprava v jednom smere a jazdné pruhy sú oddelené technickými prostriedkami. Ale na bežnej okresnej komunikácii – nepoužiteľné. Množstvo križovatiek, rôznych odbočiek, obojsmerná premávka, nehnuteľnosti lemujúce komunikáciu – časovo a technicky prakticky nepoužiteľné. A hlavne – nedá sa uvažovať o bezpečnom využití technického prostriedku s minimalizáciou škôd.

Zablokovanie komunikácie služobným vozidlom polície ? Opäť si to vyžaduje výber vhodného miesta, kde nie je možnosť odbočenia na inú komunikáciu, a podľa možnosti v oblasti bez ľudských obydlí. Na bežnej komunikácii s obojsmernou premávkou je prakticky nemožné vytipovať a pripraviť vhodné miesto v krátkom čase. Nehovoriac o tom, že skúšať zastavovať auto, rútiace sa vyše stokilometrovou rýchlosťou v podmienkach, aké sú na predmetnej komunikácii, to je číre šialenstvo.

Podobne je to aj v prípade úvah o vytlačení auta z cesty použitím služobného vozidla. Ak nie ste v zastavanej oblasti, tak ste na komunikácii, kde jedna zákruta strieda druhú a rovnejšieho úseky sú skôr výnimkou. Opäť nereálne riešenie.

Pred analýzou poslednej možnosti – použitia strelnej zbrane – trochu odbočím k často spomínanej téme – sledovania páchateľa priestupku či trestného činu do miesta jeho bydliska.

Najprv otázka – aký je asi predpoklad, že osoba, ktorá sa už v minulosti neštítila ísť autom proti policajtovi, v situácii, kde bola zastavovaná a prenasledovaná policajnou hliadkou, pôjde po úspešnom „úteku“ domov ? Minimálna, alebo skoro žiadna. Veľmi rýchlo si dokáže spočítať, kto ju môže doma čakať.

Iná otázka – aký je predpoklad, že po úspešnom „úteku“ sa daná osoba poučí a bude sa správať podľa bežných pravidiel spoločnosti, pričom svojím správaním neohrozí iných ? Ak niekoho nepoučilo trojnásobné odňatie vodičského oprávnenia a podmienečný trest, predpoklad k náprave je skoro – nulový.

Posledná otázka – poznajúc minulosť páchateľa a jeho aktuálne správanie, keď ignoruje pokyn policajnej hliadky, ktorý je v zmysle zákona povinný poslúchnuť, a poznajúc aj skutočnosť, že sa neštítil v minulosti ohroziť policajta na zdraví, prípadne živote – ako by ste konali na mieste policajta ?

Máte všetky potrebné informácie, aby ste sa mohli zamyslieť nad tragédiou, ktorá sa odohrala a konaním policajta. Máte k dispozícii mapy Google, kde si môžete pozrieť predmetnú komunikáciu aj v reálnom zobrazení. Máte k dispozícii znenie zákona o policajnom zbore, ktorý v §61f hovorí jasnou rečou.

Môj názor ? Opäť došlo k zbytočnej tragédii na slovenských cestách, kde vinou človeka, ignorujúceho zákony a predpisy vyhasol mladý ľudský život. Prečo ? Možno preto, že naše zákony sú v niektorých situáciách príliš mäkké … pretože opakované porušenie rovnakej právnej normy nie je podľa môjho názoru na udelenie podmienečného trestu. A už vôbec nie v situácii, keď niekto opakovane porušuje zákony, sotva dospel.

A na záver – v každých voľbách, kde budete dávať hlas svojim zástupcom, si spomeňte, ako sa zachovali po tejto tragédii a ako hrubo ju skúsili zneužiť na vytĺkanie politického kapitálu. Myslím, že si viete vybrať vo voľbách aj lepšie … než dávať moc do rúk – … (radšej nenapíšem – komu).