Zdravotnícka fraška alebo asociáli o darebákoch rečnia . ..

24. júla 2017, cudzinec, Nezaradené

Zvýšenie poplatkov za využitie služieb pohotovostných služieb, či využitie sanitiek len dokazuje, že Slovensko dlhodobo riadia – asociáli.

Štatistiky môžu hovoriť, čo len chcú … alebo skôr dávajú výsledky podľa toho, aké dáta sa vložia na začiatku. Realitou je, že počas svojho života som sa stretol len s dvoma ľuďmi, ktorí často a bezdôvodne kontaktovali záchrannú službu. Jeden bol alkoholik a neskôr aj narkoman, druhým bola staršia pani, ktorá nemala žiadnych príbuzných a samota ju príliš ubíjala.

Nikto nemôže poprieť, že u väčšiny ľudí, ktorí kontaktujú lekársku záchrannú službu, alebo navštívia tzv.urgent, je podobný krok obvykle posledným riešením situácie, s ktorou si nevedia poradiť. Rovnako nikto nemôže poprieť, že laik vidí niektoré stavy úplne inak, než lekár – a čo sa zdá lekárovi bezvýznamné, môže byť z pohľadu laika alarmujúce. Napokon, neraz sa stane, že zomierajú aj ľudia, ktorí mohli žiť, ak by si niekto plnil povinnosti dôsledne a v súlade s prísahou, ktorú zložil. Pretože neskoršie odsúdenie vinníka za zanedbanie povinností už pacientovi život nevráti.

Optimalizácia výdavkov ? Klamstvo …

Pokiaľ chce niekto kritizovať napríklad VšZ poisťovňu za jej hospodárenie, možno by si mal najprv porovnať jej poistný kmeň s poistnými kmeňmi ostatných poisťovní. Štátna poisťovňa má „na krku“ najviac tzv.kritických poistencov. Ostatné poisťovne sa týmto poistencom rôznymi spôsobmi vyhýbajú, alebo priamo povedané – snažia sa ich zbaviť akýmkoľvek prijateľným spôsobom. O tom sa však dôsledne mlčí.

Ľahko sa potom tvrdí nedostatočne informovaným ľuďom, že štátna poisťovňa nehospodári tak, ako by mala. Nie, iste niet pochybností o tom, že nejedno rozhodnutie o nakladaní s financiami nie je práve kóšer, ale na problematiku by sme sa mali pozerať objektívne.

Tento systém proste nefunguje a nebude fungovať, pokiaľ nepôjdu všetky financie tam, kde majú – do zdravotníctva. Nepotrebujeme päť poisťovní, potrebujeme priamy tok financií poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Kto chce podnikať v poisťovníctve, môže osloviť pacientov kvalitnými doplnkovými službami, za ktoré si tí majetnejší radi priplatia. Ale súčasnú anarchiu, či doslova okrádanie pacientov treba rázne zastaviť. Dosť bolo vládnutia klamárov a asociálov …