Pokrytecký plač futbalového gigantu

30. júla 2017, cudzinec, Nezaradené

Barcelona sa chce súdiť, ak jej francúzsky konkurent PSG odkúpi hráča Neymara za šialenú sumu 222 miliónov eur …

Asi by sme aj mohli zdieľať pobúrenie španielskeho veľkoklubu, nebyť dlhodobého vývoja v európskom klubovom futbale, na ktorom aj Barcelona výrazne participuje. Nie, rozhodne sa nemienim zaoberať niektorými rozhodnutiami rozhodcov v zápasoch, ktoré futbalová verejnosť často kritizuje. Na to sú iní … a mali by na to byť hlavne odborníci.

Ale … Od začiatku 90.rokov sa vytvoril pochybný systém európskych futbalových súťaží, ktorý dlhé roky diskriminuje kluby z menších krajín, a viac-menej ich doslova okráda o výsledky ich tvrdej práce. Futbal sa stal obrovským obchodom, v ktorom pokrytecký plač Barcelony nad pravidlami fair-play v otázkach financovania vyznieva doslova trápne. Stačí spočítať, koľko klubov hrá v hlavnej súťaži Ligy majstrov, hoci sa už dlhé roky ani len nedotkli majstrovského pohára vo svojej krajine. A naopak spočítať kluby, ktoré ani nenazreli do hlavnej súťaže Ligy majstrov, hoci sú viacnásobným majstrom svojej krajiny, a obvykle končia niekde v predkolách, alebo dokonca sa nedostanú ani do predkôl tejto súťaže, keďže nemajú „správny“ koeficient. Ako vidia fair-play fanúšikovia a majitelia týchto klubov ?

Futbal je dnes nielen veľkým obchodom, ale aj veľkým – podvodom.

Stačí si pripomenúť vyšetrovanie finančných praktík v španielskom futbale, kde sa pravidelne získavali hráči za sumy, ktoré nemohli španielske kluby zaplatiť, a tak sa kupovalo doslova „na sekeru“, s „dobrou“ vierou, že raz v budúcnosti sa snáď zaplatí.

Niet pochýb, že podobné praktiky sa mohli uplatňovať len s tichým súhlasom kontrolných orgánov, niet rovnako pochýb, že aj dnešné dlhy niektorých bánk, ktoré sa dnes likvidujú pod pláštikom eurovalu, pochádzajú práve z týchto špekulatívnych obchodov, z pohľadu klientov bánk – doslova zločinných.

Futbal je hra, ktorá má baviť ľudí. Žiaľ dnes predošlá veta už neplatí. Súdiac podľa množstva financií, ktoré sa vo futbale točia, je to skôr práčka špinavých peňazí a doslova raj pre korupciu a špekulantov. Takže Barcelonu netreba ľutovať ani podporovať – dostala po hlave palicou, ktorú sama s obľubou používa.