Namiesto odpúšťania dlhov dajte ľuďom prácu

28. augusta 2017, cudzinec, Nezaradené

Odpúšťanie dlhov nič nevyrieši. Exekučná amnestia je nezmysel, ktorí môže vyriešiť niektoré problémy, spôsobené časmi exekútorskej „mafie“, ale sotva môže byť systémovým opatrením. Skôr akýmsi predvolebným ťahom … na oklamanie nepria… pardón, voliča.

Ak chce niekto vyriešiť problém dlhov a z nich vyplývajúcich exekúcií, musí odstrániť podstatu problému – sociálnu neistotu obyvateľstva. Musí vytvoriť prostredie, v ktorom nebude problém získania pracovného miesta pre každého, bez ohľadu na vzdelanie a región, v ktorom žije. Množstvo dlhov, ktoré sa dnes vymáhajú prostredníctvom exekútorov, vzniklo ako následok nelichotivej životnej situácie a zúfalstva dlžníkov.

Pre ilustráciu, ako politické špičky nezvládajú riadenie štátu, jeden príklad z praxe väzenského psychológa. Dlhé roky sa rieši rastúca kriminalita a recidíva páchateľov zvyšovaním trestov a rozširovaním rôznych sankcií. Pritom podľa jeho poznatkov väčšina recidivistov sa vracia do výkonu trestu len preto, že po prepustení nemá šancu na získanie zamestnania. Nie je to tak trochu paradox, že štát musí nájsť 35-40 EUR denne na zaistenie potrieb väzňov, ale nevie nájsť pre nich prácu, za ktorú by im platil úplne rovnako – čo by znamenalo zníženie výdavkov na správu väzníc, a zároveň by prinieslo spoločnosti úžitok ? Pritom máme infraštruktúru v doslova dezolátnom stave, takže ťažko môže ktokoľvek hovoriť o nedostatku práce.

Exekučná amnestia je rovnaký nezmysel, ako zvyšovanie trestov pre páchateľov trestnej činnosti. Ani jedno opatrenie nerieši podstatu problému – situáciu ľudí, ktorí sa dostali do vážnych problémov, ocitli sa na hrane prežitia a nevedia ako ďalej. Zbytočne niekomu odpustíte kúsok z niečoho, keď aj tak nemá nič …