Prezident je symbol . ..

23. septembra 2017, cudzinec, Nezaradené

Diskutovať o osobe A.Kisku a odhaleniach, ktoré sa objavili v médiách, je úplne zbytočné. Rovnako zbytočná je diskusia o výrokoch A.Kisku, alebo jeho pohľade na odhalenia v poslednom čase.

Skôr by sme sa mali zamyslieť nad niečím iným. Nad tým, čo symbolizuje slovo „prezident“, a čo všetko s tým súvisí. Pretože na tom, kto je prezidentom štátu – nezáleží, ale veľmi záleží na tom, akým spôsobom prezident reprezentuje štát.

Prezident je inštitút. Inštitút, ktorý by mal nad všetkými ostatnými doslova žiariť, a ukazovať – akým smerom sa má spoločnosť uberať. Má byť hlasom, ktorý dokáže zmobilizovať myslenie a sily spoločnosti v ťažkých chvíľach, a dokáže ukázať smer, akým sa má spoločnosť uberať. Má byť vzorom postoja k pravidlám spoločnosti a ich rešpektovaniu. Na oltári hodnôt prezidenta má mať najčestnejšie miesto – vlastenectvo, a s ním – úcta k národu.

Čo všetko si viete dnes spojiť vo svojej mysli s slovenským prezidentom ? Dnes … pred desiatimi rokmi … alebo v čase počiatkov novodobého samostatného Slovenska ? Koľko úcty ku štátu a národu prejavuje prezident, toľko jej má štát a národ v očiach iných …