(Nielen)Proti alkoholikom za volantom treba pritvrdiť . ..

8. októbra 2017, cudzinec, Nezaradené

… pretože sa ukazuje, že doterajšie opatrenia stále zlyhávajú a mnohí jedinci si sadnú za volant nielen pod vplyvom alkoholu, ale často dokonca aj bez vodičského preukazu, či dokonca počas platného zákazu činnosti. Kto podobným spôsobom koná a ohrozuje tak ostatných, nezaslúži si žiadne zľutovanie.

Takže ostáva jediné riešenie – pritvrdiť proti podobnému druhu darebákov ešte viac. Ukončiť prax podmienečných trestov a finančných pokút, a zaviesť prax udeľovania nepodmienečných trestov, bez ohľadu na to, či došlo k nehode, zraneniam alebo úmrtiu osôb. A spojiť to so zabavením veci, ktorá slúžila k spáchaniu trestnej činnosti – teda motorového vozidla.

Áno, je to tvrdé. Ale najvyššou hodnotou je ľudský život, a ten musí mať prednosť pred všetkým, vrátane gaunerov za volantom. Mnohé by mohli vyriešiť aj pokuty, napríklad v prípade arogantných „profesionálov“ za volantom kamiónov, ktorí jazdia po obciach všelijako, len nie v súlade s predpismi – takých, čo im nič nehovorí obmedzenie rýchlosti, zákazy predbiehania, stopky či iné pravidlá. Pokuta vo výške (povedzme) 20% z hodnoty vozidla by bola síce likvidačná pre vodiča, ale ochránila by ostatných účastníkov cestnej premávky pred následkami nezodpovedného konania potenciálneho vraha za volantom. Však ak nechce dodržiavať pravidlá, nemusí jazdiť – a všetci budú spokojní. Okrem neho …

Alkohol za volantom ? Bez nehody tri roky natvrdo, s nehodou a škodami, či už na majetku alebo zdraví, životoch nevinných – desať rokov, bez možnosti podmienečného prepustenia. Nech sa totiž na to pozeráte akokoľvek, vždy sa jedná o všeobecné ohrozenie. A opitý vodič sa v ničom nelíši od teroristu – len náhoda rozhoduje o tom, či a koľko obetí bude mať jeho konanie.