Sprostota je kvalifikáciou (len) na vedenie štátu . ..

9. decembra 2017, cudzinec, Nezaradené

Prebehla mi hlavou myšlienka, keď som kdesi videl, ako sa opäť upravili podmienky pre výkon finančného sprostredkovania. Jeden by naozaj neveril, ako našim zákonodarcom nesmierne záleží na blahu občanov, využívajúcich služby finančných sprostredkovateľov, a ako veľmi túžia chrániť záujmy a majetok národa. Škoda len, že pri tejto naozaj (bohumilej) snahe nepoužívajú – zrkadlo.

Ak by tento stáročia známy vynález poznali a využívali, veľmi rýchlo by spoznali, kto je najväčšou hrozbou pre majetok a financie národa. Stačí sa zamyslieť nad tým, kto stvoril napríklad diaľničnú „známku“ a akým vzdelaním či IQ asi disponuje, keď mu robí problém triviálna operácia, ako je nastavenie systému na platnosť známky v trvaní 365 dní. Kedysi to dokázali (v programátorskom slova zmysle) nastaviť aj študenti druhého ročníka gymnázia.

Ale čomu sa vôbec divíme, keď na Slovensku končia stavebné zakázky na objednávku štátu v rukách firiem, ktoré nemajú ani jedného robotníka, lopatu či stavebný stroj, a následne si musia hľadať niekoho, kto realizuje predmet ich úspechu … škoda len, že je to úspech pre rôznych politických potrimiskárov, ale tragédia pre národ, čiže daňového poplatníka. Ako napríklad rekonštrukcia úseku cesty pri Kremnických Baniach, kde sa zhotoviteľ môže po roku hrdo pochváliť, že polovica úseku je „už“ v užívaní. Takí Japonci by sa pri pohľade na tieto nepochybné „úspechy“ ušúľali od smiechu … a keby sa to stalo u nich … vlastne tam by sa to rozhodne nemohlo stať. Možno aj preto, že na výkon odborných prác využívajú technológie a hlavne – odborníkov. Aký to rozdiel oproti Slovensku, kde sa za kvalifikáciu na štátne funkcie pokladá aj maturitné vysvedčenie, či horlivý záujem amatéra o oblasť, ktorú chce riadiť. Ináč, bol by som zvedavý, ako by sa tento druh odborníkov tváril, keby išli na operáciu do nemocnice, a v úlohe chirurga by ich čakal absolvent tretej triedy osobitnej školy s chlácholivým úsmevom na perách – nemajte obavy, medicínu mám ako koníčka.

Ale ináč je u nás všetko oukej … na úradnícke miesta nižšej správy v okresoch dosadzujú kandidátov s potrebným vzdelaním, ktorí vás na počkanie upozornia, aby ste neboli drzí, keď im pripomeniete, že žijú z vašich daní … možno sa platia sami z úspor rodiny, alebo Ali pašu s Coca colou v hrsti … jeden nikdy nevie … ináč, súdiac podľa pohľadu na posledné zasadnutie národnej rady a správanie poslancov, aj hostia vo verejnom dome sa správajú slušnejšie. Možno to bude tým, že diplom sa dá síce získať rôznymi cestami, ale inteligencia – tá musí byť vrodená.

A na záver – viete, prečo demokrati neustále broja proti komunistom a socializmu ? Pretože za socializmu stačila maturita na všetko možné, ale určite nestačila na vyžieranie štátnej pokladne … tam museli robiť !