Zdravotnícka (optimalizovaná) katastrofa

1. apríla 2018, cudzinec, Nezaradené

Odkiaľ ste ? Brezno, Žiar nad Hronom, Tisovec, Kremnica, Polomka, Detva … mená obcí a miest sa sypú jedna radosť. Hoci je to viac na zaplakanie.

Moderná, no preplnená chodba urgentného príjmu v banskobystrickej nemocnici. Zúfalá onkologická pacientka čaká na pomoc lekára od ôsmej rána. Keď sa dávame do reči, hodinky ukazujú čosi po druhej. Nie je sama … mnohí čakajú hodiny a priam zúfalo hľadia na vstupné dvere urgentu, s tichým želaním, aby už žiadna sanitka neprišla. Pretože jej príchod znamená predĺženie čakania.

Stomatologická pohotovosť pracuje len do jednej popoludní, hovorí sestra nespokojnému pacientovi. A po jednej ? Sestra krčí ramenami a ukazuje, kde sa má pán posadiť. Prišiel z Banskej Štiavnice. Previnil sa tým, že ho zuby neboleli počas úradnej doby, ale až neskôr. Pomoc ? Žiar nad Hronom – nič, Žarnovica – nič, Zvolen – nič, Banská Bystrica – tiež nič, ale možno v nemocnici nejako pomôžu.

Čo dodať ? Namiesto záveru budem citovať jedného pána, ktorého vyjadrenie nie je veľmi slušné, ale dokonale vystihuje zúfalstvo pacientov – (citujem) … aby v najkrutejších bolestiach zdochla tá sviňa, ktorá toto peklo splodila … (koniec citátu)