Ch. Wulff bol slušnejší . . .

22. apríla 2018, cudzinec, Nezaradené

A k jeho odstúpeniu z postu nemeckého prezidenta viedlo odhalenie, že si nechal na jednej slávnosti zaplatiť časť ubytovania a pohostenia od svojho dlhoročného priateľa. Neskôr sa objavilo podozrenie, súvisiace s výhodnou pôžičkou, ako aj s údajným ovplyvňovaním médií.

Pred súd sa nakoniec dostala len kauza pohostenia, kde bola obžaloba zamietnutá. A médiá nakoniec priznali, že celú kauzu okolo nemeckého exprezidenta umelo nafúkli. No Wulff mal toľko slušnosti, že odstúpil po odhaleniach a nečakal na to, ako dopadne vyšetrovanie, či prípadné súdne spory. Predstava, čo by sa dialo v Nemecku, ak by prezident mal vo vlastníctve majetok, o ktorý niekto záhadným spôsobom pripravil iného, alebo by sa objavili podozrenia s podivným financovaním kampane, spojené aj s uplatnením účinnej ľútosti (čo je podmienené priznaním viny), je prakticky nereálna, pretože k niečomu podobnému by v Nemecku nemohlo dôjsť.

Na Slovensku je to tak. K podobným veciam dôjde a napriek všetkému chcú dotknuté osoby, v danom prípade prezident Kiska, čakať na rozhodnutie súdu. Na druhej strane im to nebráni, aby sa postavili do pozície morálnych autorít a súdili iných. A médiá ich v tom výrazne podporujú. Ak porovnáme tlak, ktorý vyvíjali médiá na odstúpenie ministra vnútra R.Kaliňáka, a naopak ich postoj voči odhaleniam, ktoré súvisia s prezidentom, musíme si položiť otázku – čo je v pozadí tak rozdielneho prístupu ? Prečo bardi morálky denne nekričia – odstúpte, pán prezident ?

Snáď si môžeme pripomenúť, ako boli médiá pobúrené, keď bývalý prezident Gašparovič odmietol vymenovať J.Čentéša za generálneho prokurátora.

Pri podobnom postupe A.Kisku však boli médiá nadšené, ako zodpovedne pristúpil k vymenovaniu sudcov Ústavného súdu. Dvojaký prístup k jednej veci ? Bežný jav na Slovensku.

Výrok súdu v kauze pozemku popradského zubára Franca nepochybne príde. A z odhalených faktov sa dá očakávať, že nebude v prospech prezidenta. Čo následne urobí A.Kiska ? Skrúšene uzná výrok súdu a bude pokračovať vo výkone funkcie, či nebodaj kandidovať aj na ďalšie obdobie ?

Mali by sme sa konečne zamyslieť, čo symbolizuje post prezidenta. Čo reprezentuje hlava štátu a aký obraz Slovenska vo svete sa vytvára, ak sa na jednu vec používa dvojaký meter len preto, že je to v záujme politického boja. Záujem Slovenska má byť nadradený všetkému a kto to nechápe, nepatrí do verejnej funkcie.