Spoločenská zmena pod taktovkou darebákov ?

5. mája 2018, cudzinec, Nezaradené

Spoločnosť volá po zmene, hlásali niektoré (mienkotvorné) denníky. Súdiac podľa ich slov, Slovenskom sa prehnala nejaká morová rana, ktorá znížila počet obyvateľov z miliónov … na tisíce.

Pôsobí komicky, ak proti falošným správam chce bojovať denník, ktorý ich sám pravidelne šíri a je doslova prototypom výrobcu pravdy na objednávku. Kdeže sú časy, keď sme mnohí boli doslova hrdí, že sme jeho predplatiteľmi ? Kolega urobil zaujímavý pokus – zaplatil preplatné, a začal prispievať do diskusií. Avšak pri každej téme neuviedol nič viac, len citoval súvisiace zákony a normy vo forme odkazov … výsledok ? Neuveriteľný – stačil mu týždeň, aby sa ocitol s karmou na bode mrazu.

Toľko o predstave spoločenskej zmeny v réžii mienkotvorných denníkov.

Áno, spoločenská zmena je potrebná. Ale nie pod taktovkou tých, ktorí sa bez okolkov spreneveria vlastnému poslaniu, ak to vyhovuje ich cieľom. Ak niekto vykrikuje o kauzách (nielen) súčasnej vládnej koalície, a zároveň sa len opatrne, alebo vôbec nedotýka káuz, ktoré súvisia s predstaviteľmi opozície, prezidentom SR, či neraz pochybným správaním mimovládnych organizácií, je rovnaký darebák, ako tí, ktorých kritizuje. Ba možno aj väčší.

Pacienti, ktorí nie sú v priamom ohrození života, budú vybavení do 24 hodín … nápis v podobnom duchu visí na jednom zo slovenských urgentných príjmov. Viete si predstaviť také čakanie ? A skúste si položiť otázku, či podobne musia čakať aj tí, ktorých práca je priamou príčinou vzniku poodbného oznámenia.

Oprava cesty, spomalenie na 30-tku … zašomrete i potešíte sa. Radosť sa však vytratí, keď zbadáte spôsob opravy – zalepenie diery asfaltovou drťou, ktorá lieta na všetky strany, neraz rozbije okno či poškodí lak na vašom aute (teda poškodí váš majetok) a stačí pár týždňov … jama je späť, obvykle väčšia. Kto a koľko zaplatil za tento spôsob zlodejiny a darebáctva ? A koľkým beztrestne spôsobil škodu ?

Posledný príklad – 37-ročný pacient s autizmom. Autizmus bol diagnostikovaný pred štyrmi rokmi, pacientovi bola priznaná plná invalidita a dostáva … 61,80€ mesačne ! Prečo ? Nemá odpracované roky, a nebolo mu priznané ochorenie z mladosti (asi to chytil na udicu pri rybníku). Hľadanie vinníka ? Úrad pre dohľad sa odvoláva na sociálnu poisťovňu, tá odkazuje na VÚC a ten zase …. nó ? Na úrad pre dohľad …

Kto volá po spoločenskej zmene, ani netuší, čo všetko by musel zahrnúť – a nikde na svete nestojí väznica s takou kapacitou, aby sa tam vošli všetci vinníci súčasného stavu na Slovensku.