Funkcia a moc za každú cenu . . . R. Fico

9. mája 2018, cudzinec, Nezaradené

Získať funkciu predsedu poslaneckého klubu v pozícii trojnásobného premiéra, ktorý len nedávno (musel) abdikovať ? R.Fico ide v šľapajách M.Dzurindu. Aj ten išiel (zo zúfalstva ?) ministrovať, aby pochopil, čo sa vo svete politiky – neodpúšťa.

Fico sa nepoučil. Alebo nepochopil ? Ktovie … isté však je, že siahnutie po funkcii predsedu poslaneckého klubu pôsobí skôr ako obava z neschopnosti vlastných kolegov, než premyslený ťah prezieravého politika. Všade platí, že je lepšie odísť na vrchole, než neskoro a po páde. A či si to predseda SMER-u pripúšťa alebo nie, túto partiu prehral dávnejšie, a udalosti na začiatku roka 2018 len vývoj urýchlili.

Dobrou správou (pre SMER a spol.) je skutočnosť, že majú proti sebe bezzubého a k tomu aj veľmi hlúpeho protivníka. Mať opozíciu na úrovni súčasnej slovenskej, to je doslova terno pre každého. Ak je totiž niekto tak neschopný, že zo stoviek prezentovaných škandálov dokáže zmobilizovať “až” 2-5% oprávnených voličov, musí byť veľmi sprostý a zahľadený do seba, ak ešte v politike ostáva. Možno skôr to druhé, lebo slovenským fenoménom je neochvejná viera politikov vo vlastnú nenahraditeľnosť, na čom sa už pošmykli nielen Mečiar a Dzurinda, ale aj Sulík či Fico. Akurát tretí menovaný môže o poste premiéra len snívať, pretože schopných ľudí nechal odísť a obklopil sa naopak ľuďmi, schopnými pobiť sa aj s vlastným obrazom v zrkadle.

Fico mal odísť už po neúspechu kandidatúry na prezidenta. Vlastne nemal ani kandidovať, pretože od začiatku bolo jasné, ako to dopadne. Sám proti všetkým … mizivá šanca na úspech.

Hoci práve voľby prezidenta ukázali neschopnosť opozície v plnej nahote. Ak by vedela myslieť strategicky, podporila by Fica v kandidatúre na reprezentačnú funkciu prezidenta, čím by významne oslabila pozíciu SMER-u v parlamentných voľbách. Strategické myslenie v slovenskej politike neexistuje.

Isté však je, že éra R.Fica sa chýli ku koncu, a nemá ďaleko k podobnému, ako u jeho predchodcov. Možno ešte SMER vyhrá voľby 2020, a dokonca aj 2024, ale bude opozičnou a význam strácajúcou stranou. Nasledovníkov súčasného predsedu nemá, a rovnako sa nedá spochybniť, že sa od neho začínajú odvracať aj skalopevní voliči. A mnohí ostávajúci len čakajú na vhodnú príležitosť, aby mohli voliť niekoho iného.

Blíži sa doba, keď niektorí budú (možno) závidieť aj – vrecu zemiakov.