Zjavil pravdu a odchádza – A. Kiska

15. mája 2018, cudzinec, Nezaradené

Aj keby A.Kiska neurobil nič, zaslúžil sa o mnohé. A práve jeho zásluhou spadli masky z tvárí mnohých politikov, najmä z radov opozície. 

Funkčné obdobie A.Kisku dokonale odhalilo skutočné postoje bardov slušnosti a morálky, ktorí pri rôznych odhaleniach či podozreniach, súvisiacich s prezidentskou kampaňou, jej financovaním, alebo udalosťami okolo pozemku zubára Franca, nedokázali nič iné, len strčiť hlavu do piesku a tváriť sa – nevidím zlo, nepočujem zlo.

A.Kiska neplánuje opätovnú kandidatúru. Niet divu, pretože nikto nevie odhadnúť vývoj v budúcnosti, a hoci je účelovými prieskumami verejnej mienky prezentovaný ako najdôveryhodnejší politik na Slovensku, realita vyzerá úplne inak. A nič na nej nemenia ani moderované alebo neotvorené diskusie k rôznym témam, dotýkajúcim sa diania na Slovensku počas jari tohoto roka. Skôr tieto javy poukazujú na obavy dotknutých médií, že čitatelia a diskutéri by nimi vykresľovanú rozprávku O anjelskom prezidentovi obrátili naruby a rozmetali na prach.

Na rozdiel od R.Fica, ktorý je dokonale odtrhnutý od života a názorov bežných ľudí, A.Kiska pochopil, aké sú jeho šance na opätovné zvolenie. A hoci sa snaží tváriť inak, jeho rezignácia na opätovnú kandidatúru má len jeden hlavný cieľ – zníženie tlaku na jeho osobu, a využitie starého-známeho porekadla o tom, kto zíde z očí, zíde aj z mysle.

Ale všetko môže byť aj inak. Možno prezident pochopil, aký je rozdiel medzi reprezentatívnou funkciou hlavy štátu a reálnou mocou v štáte. Možno vidí v najbližšej budúcnosti predpoklad niekdajšieho českého vývoja (a v podstate aj súčasného), keď vznikla patová situácia a nikto nemal dostatok možností na vytvorenie funkčnej vlády. A možno očakáva väčšie možnosti svojho uplatnenia v parlamente, alebo vláde. Uvidíme, čas ukáže.

V každom prípade, éru A.Kisku dokonale ilustruje tvrdenie jedného diskutéra z denníka SME, ktorý tvrdí, že to je najlepší prezident, akého Slovensko malo … v konkurencii dvoch exmečiarovcov a jedného turistu získanie podobného ocenenia neprekvapuje, hoci pôsobí – trápne, alebo skôr komicky. Vyzerá rovnako hodnotne, ako prvé miesto v najvyššej hokejovej súťaži bývalej NDR, ktorá mala – dvoch účastníkov.