Beztrestnosť ohovárania a “po papuli”

16. mája 2018, cudzinec, Nezaradené

Som za zrušenie trestnosti ohovárania, ak sa zakotví právo osoby, dotknutej klamstvami a výmyslami, aby sa mohla beztrestne poďakovať autorovi “lietajúcej špiny” zákonným prídelom nerátaných “po papuli”

Nepochybujem, že hlavne poslanci opozície by s mojím vylepšením ich absurdného návrhu – nesúhlasili. Nečudo, však nejeden z ich radov by pri podobnom prístupe pripomínal skôr avatara, než človeka.

Je to veľmi jednoduché – zneužiť postavenie poslanca a urážať oponentov, šíriť o nich klamstvá a tak manipulovať s verejnosťou. Ale návrh priniesol aj niečo zaujímavé a tým je postoj niektorých médií, ktoré pod rôznymi zámienkami “sterilizovali” diskusie a prakticky vytvorili homogénne prostredie, reagujúce podľa ich predstáv. Práve z týchto miest sa ozýva najsilnejšia podpora k návrhu, ktorý je v podstate – prejavom obáv predkladateľov z následkov ich vlastného konania. Konania, ktoré bolo a je nehodné člena zákonodarnèho zboru.

Skôr by sme mali zakotviť inú právnu úpravu – napríklad pravidlo, že ak poslanec nedokáže svoje tvrdenie na adresu inej osoby podložiť dôkazmi v lehote 30 dní od jeho prednesenia, automaticky stráca poslanecký mandát, a ten ostane až do konca volebného obdobia neobsadený.

Ale nepochybujem, že ani táto verzia návrhu by neuspela – niektoré strany by ostali bez poslancov a zanikli. Voliči by zistili, že okrem vulgárnych rečí, krivých obvinení a pokrytectva neponúkajú vôbec – nič.