Pokuty nepomáhajú, skúsme niečo iné . ..

19. mája 2018, cudzinec, Nezaradené

Hoci sa významne zmenili predpisy o premávke na pozemných komunikáciách, i naďalej máme množstvo pretekárov za volantom, či občanov pod vplyvom alkoholu … nehovoriac o množstve nehôd a zranených … či mŕtvych.

Kto má peniaze, pokuty sa nebojí a neraz sa správa ako šialenec. Množstvo “profesionálov” v honbe za ziskom ohrozuje svoje okolie na kamiónoch, a dochádza k zbytočným tragédiám. Čo s tým ?

Asi by sme mali zmeniť prístup k nespratníkom na našich cestách. Nahradiť pokuty krátkodobým väzením, alebo zabavením “zbrane” – teda auta. Napríklad prekročenie rýchlosti v obci nad päť kilometrov – prvý raz pokuta a podmienečný trest odňatia slobody na jeden mesiac, pri opakovanom porušení – súhrnný trest za prvé a druhé porušenie (napríklad 60 dní väzenia), desaťnásobok prvej pokuty a zákaz činnosti na rok. Pri treťom porušení v lehote dvoch rokov od prvého priestupku – zabavenie vozidla, doživotný zákaz a stonásobok prvej pokuty.

Drastické ? Kdeže, bolí to oveľa menej, ako žiaľ rodiny na poslednej rozlúčke so synom, bratom či otcom, ktorý rešpektoval pravidlá, ale pravidlá ho nechránili pred vrahom za volantom.

Ešte tvrdšie by sa malo postupovať proti alkoholu za volantom. Akákoľvek nameraná hodnota by mala automaticky znamenať väzenie a zákaz činnosti. Však sa nemusí udeliť trest v trvaní rokov … môžu sa udeľovať aj nižšie tresty – 30,60 či 90 dní. Ale zákazy činnosti minimálne na rok a pri opakovanom požití alkoholu automaticky doživotne. A v prípade porušenia zákazu vedenia motorového vozidla  zakotviť spodnú hranicu trestu na päť rokov – nepodmienečne.

Súčasné nastavenie pravidiel a sankcií sa ukazuje ako nedostatočné. Nechráni slušných ľudí pred darebákmi za volantom, ktorí zaplatia pokuty a predpisy ďalej porušujú. Nehovoriac o tom, že aj policajti sami neraz priznajú, že súčasný systém zlyháva. Nie je ničím ojedinelým, že recidivisti za volantom neuposlúchnu príkaz na zastavenie, divokou jazdou ohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky, alebo sa niektorí neštítia použiť auto ako zbraň a zaútočiť na policajta.

Ak sa sprísnia tresty za porušovanie pravidiel na cestách, slušným ľuďom to neuškodí, ale naopak – môže pomôcť. A názory darebákov – nie sú podstatné.