Pozor ! Hydina na ceste . . . .

27. júna 2018, cudzinec, Nezaradené

Naozaj by sme potrebovali novú značku na cestách. Asi najviac by bola potrebná v okolí prechodov pre chodcov, ale našli by sa aj iné vhodné miesta. Napríklad komunikácie 2. a 3.triedy medzi malými obcami.

Jedno nedomyslené a hlúpe pravidlo v cestnej premávke hovorí, že vodič motorového vozidla má predvídať. Na základe uvedeného pravidla už nejeden stratil vodičské oprávnenie, niektorí skončili aj pred súdmi a určite sa nájdu aj takí, čo skončili vo väzení. Škoda však, že sa nevedie štatistika stretov vodičov s hydinou na cestách. Dvojnohou hydinou … kohútmi a sliepkami v ľudskej koži, ktorým je všade a všetko jedno.

Ale poďme pekne od začiatku. Levice, niečo po ôsmej hodine rannej – prechod pre chodcov. Pomerne hustá premávka, húkajúca sanitka musí prudko brzdiť, pretože jej do cesty vošla na prechode cyklistická hydina, so slúchadlami v ušiach a jedným exotom, ktorý dokonca počas jazdy telefonuje. Sanitka ? A čo má byť, však sú na prechode a majú predsa prednosť, nie ? Čo tam po tom, že mali zosadnúť zo svojho tátoša a mali rešpektovať sanitku … však oni v tej sanitke nie sú …

Špeciálna kategória – hydina za volantom.

Tesco v Krupine. Spoločné parkovisko s okresným úradom je plné. Kohút na mercedese sa rozhliadne a potom drzo zaparkuje na zebre vedľa prístrešku s vozíkmi. Sotva vystúpi, prichádza sliepočka na škodovke. Miesto nie je ? Nevadí, zaparkuje naprieč za dvoma autami a poberie … do mesta.

Nemocnica vo Zvolene. Škoda, že tam nemôžem byť pár dní a fotiť unikátne zábery držiteľov vodičských oprávnení so zrnom v hlave, alebo kabelke. Jeden profesionál zastane s dodávkou drzo v križovatke a zablokuje výjazd z parkoviska. Potom príde iný “profík” a ten na rovnakom mieste pokojne zaparkuje, pričom blokuje príjazd i výjazd sanitiek. O čosi neskôr dofrčí sliepočka na naleštenom tátošovi a zaparkuje priamo vo vjazde ku poliklinike, pričom cez čelné sklo vidieť zákaz – vjazdu. A kde mám zastať, odvrkne kritikom a zmizne v útrobách polikliniky.

Ja mám preukaz ZŤP, škrieka iná hydina za volantom auta, parkuje v zákaze, zablokuje tri autá, úplne znefunkční premávku …

Nie, nie sú to ľudia. Človek myslí, ale tento druh nie. A ak, tak len na seba. Mestské ramená zákona ? Nedajte sa vysmiať, oveľa dôležitejšie je buzerovať osemdesiatročné babky, že nemajú pokosené trávniky pri bytovkách. Alebo rozdávať papuče na autá, parkujúce na trávniku a ignorovať autá, blokujúce premávku. A ešte sa nakoniec hádať s vlastníkom pozemku, že hoci parkuje na vlastnom trávniku, podľa nich … škoda reči, kde pán nedal, tam lievikom nepotečie.

Anarchia … neporiadok či doslova arogantné správanie majú svoje príčiny i následky. Pred pár rokmi vbehol cyklista do cesty autu, pretože podľa neho mal vodič predvídať hydinu na dvoch kolesách. Výsledok ? Otec troch detí strhol riadenie, aby zachránil cyklistu a už nikdy neprišiel domov. Vinník nehody ? Škoda reči …

Prevencia ? Nepomáha … dnes už môže pomôcť len tvrdá represia. Nulová tolerancia …

Ak niekto dokáže drzo parkovať na vyhradenom mieste a ešte dokonca blokovať vjazd pre záchranné vozidlá, nemá právo na riadenie vozidla. Natrvalo odňať oprávnenie a nemilosrdne potrestať – aj väzením. Kto ohrozuje život a zdravie iných, nezaslúži si žiadne ohľady, alebo druhé šance.

Alebo …. novú dopravnú značku “Pozor, hydina na ceste” … prípadne označenie podobného druhu aj na niektoré autá, možno by sa ich majitelia konečne spamätali ….