Obrana štátu nikoho nezaujíma . ..

14. júla 2018, cudzinec, Nezaradené

Kto si spomenie na posledný konflikt, ktorý zasiahol Slovensko, vie veľmi dobre, ako sa zachovala väčšina politikov – kto mohol, zobral nohy na ramená a všetko nechal na tých, ktorými dovtedy pohŕdal – pospolitý ľud …

Obranyschopnosť štátu je základom jeho nezávislosti. Nezávislosť Slovenska je fiktívnou ideou, ktorej veria len blázni, alebo skorumpovaní sluhovia záujmov únie a severoatlantickej aliancie. Však si len skúste predstaviť, ako bráni svoju domovinu generácia, ktorej by nejeden telocvikár dal podpísať regres aj pred hraním futbalu. Asi pôsobí podobná vízia dosť absurdne.

Od roku 1990, a v prípade Slovenska 1993 sa robí všetko možné, aby sme sa prípadnému agresorovi (najmä z ekonomických dôvodov) nielen nemohli vzoprieť, ale ani o tom nemohli uvažovať. Naša armáda prakticky neexistuje, generácie s nejakými základmi vojenského výcviku pre prípad obrany sú v dôchodku, alebo tesne pred dôchodkom. Vôbec nezáleží na tom, či vyhodíme milardy na nákup amerických alebo švédskych lietajúcich vrakov. Nech akokoľvek hľadám, nikde nenachádzam ucelenú víziu obrany Slovenska v prípade vojenského napadnutia. Všetko začína a končí štyrmi písmenami – NATO.

Tak sa skúsme zamyslieť …

Londýn, Paríž a Rím nás po vzájomnej dohode kedysi predali Hitlerovi. Londýn, Paríž a spol. vyhlásili na tému vpádu vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 do Československa, že sa jedná o sféru sovietskeho vplyvu. Ešte predtým, v roku 1956 pod prísľubom pomoci a za výdatnej účasti CIA vyprovokovali krvavé povstanie v Maďarsku. A Washington ? Škoda reči, v politike Bieleho domu sú dnešní spojenci zajtrajšími nepriateľmi, stačí si spomenúť na osud S.Husajna a Iraku.

Svet je doslova posiaty americkými základňami, legálnymi i nelegálnymi. Kde prispeli k zachovaniu mieru alebo naopak – jeho nastoleniu ? Kde prispelo NATO k mieru ?

Ale predpokladajme, že D.Trump nie je hlupák a hovorí pravdu, keď tvrdí, že nás chránia pred ruskou hrozbou. Skúste použiť internet a porovnať parametre F-16, alebo Gripenu so súčasnou výzbrojou ruskej armády. Aká je asi pravdepodobnosť, že by sme dokázali s použitím F-16 aspoň zastaviť či spomaliť prípadný ruský útok do príchodu spojencov ? Aký je predpoklad, že by niečo podobné dokázala naša armáda so svojím aktuálnym vybavením a ľudským potenciálom ?

Prepáčte, nebudem ďalej pokračovať. Nemá to zmysel. Ale posledná poznámka – čo majú spoločné naše politické špičky a lietadlá F-16, ktoré chceme nakúpiť ? Oboje je nám užitočné asi tak, ako slepému – ďalekohľad.