Ako vyhnať šialencov z ciest ?

9. augusta 2018, cudzinec, Nezaradené

Posaďte sa niekedy vedľa cesty z Čertovice pri opravovanom úseku pred odbočkami na Hybe a Liptovský Hrádok (je tam semafor) a pozorujte správanie vodičov.

Autá stoja v rade a čakajú na zelenú. Od Čertovice prichádzajú motorkári, veselo sa tlačia dopredu, ohrozujú prechádzajúce autá v protismere, a nie je ani výnimkou prejazd na červenú. Pre motorkárov jednoducho zákazy neplatia. Žiadne …

Kamióny … prekračujúce povolenú rýchlosť v obciach, tlačiace sa na autá, ktorých vodiči dodržiavajú predpisy, vytrubujúce, blikajúce na “pomalých” vodičov, predbiehajúce na zákazoch: parkujúce na všetkých možných i nemožných miestach …

Cyklisti na tátošoch, ktoré nemajú skoro nič … jazdiaci po prechodoch pre chodcov, chodníkoch, obchádzajuci semafory cez prechody alebo chodníky, bez prilieb, v tmavom oblečení bez reflexných prvkov …

Chodci ? Škoda reči, nedávno jedna pani rozčúlene komentovala húkajucu a blikajúcu sanitku, že jej nedala prednosť na prechode … viac naozaj netreba dodať. Akosi niektorí ľudia naozaj nemyslia. Ak teda majú čím myslieť ….

Cesty sú preplnené, ľudia sa chovajú ako divá zver, teda … ešte aj tá sa asi chová zodpovednejšie.

Policajti nestačia, sú často unavení, a napriek snahe o slušnosť často aj nervózni. Iste, svoje urobí aj horúčava. No chrániť slušných a poctivých vodičov je v súčasnosti prakticky nemožné. Hlavným vinníkom je zle nastavená legislatíva. Priveľa ohľadov a práv vinníkov.

Ak vodič “z povolania” opakovane porušuje pravidlá, nemalo by sa to riešiť pokutou, ale odňatím vodičského preukazu. Ak niekto s ťažkou súpravou prekročí rýchlosť v obci o dvadsať kilometrov, alebo predbieha cez plné čiary – tiež odňať vodičák. Profesionál sa chová, či skôr má chovať inak.

A možno by sa vyplatilo aj trochu pokroku v monitorovaní priestupkov. Ak polícia nestačí, prečo nevytvoriť nejakú formu licencie, ktorá by umožňovala dohľad nad cestnou premávkou aj formou živnosti ? Výdavky štátu v tejto oblasti by poklesli, a mohlo by to prospieť bezpečnosti na cestách. Alebo zainteresovať obce a mestá, aby investovali do zariadení, ktoré by nielen upozorňovali na priestupok (prekročenie rýchlosti), ale by aj zaznamenávali vinníkov ? Spomaľovacie prahy tiež niečo vyriešia … aj kruhové objazdy, problémom sú náklady a nie všade sa dajú použiť.

30-tka v obciach ? Alebo 70-tka pre kamióny na cestách I.triedy ? Neviem, máme k dispozícii množstvo technológií, ale akosi málo ich využívame.

Dnes existuje množstvo aplikácií na všetky možné účely. Aj monitorovacích … Značky dnes nefungujú, ale aplikácia, ktorá by zaznamenávala nielen polohu vozidla s rýchlosťou, ale aj automaticky upozornila na priestupok … by mohla byť riešením. Priveľa ľudí zbytočne umiera na cestách … priveľa ľudí končí zbytočne v nemocniciach. Škody presahujú milióny … niečo treba zmeniť.

Bezpečnosť na cestách je v záujme každého z nás. Každý z nás, alebo našich blízkych sa môže stať obeťou. A prečo ? Pre niekoho zisk, alebo iného nezodpovednosť ? Aké máme životné priority ?

Obraz na súde pred pojednávaním … nešťastný otec chodí od jedného okna k druhému a nahlas horekuje – môj syn nechcel, aby sa to stalo. Urobil chybu, ľutuje … prečo by mal stráviť dlhé roky vo väzení a mať zničený život ?

Možno preto, že jeho osemročná obeť nehybne odpočíva v hrobe a už nikdy nepozná život. Prečo ? Bil vari niekto vinníka, tlačil mu nohu na plyn, nútil ho ísť šialenou rýchlosťou, bez vodičského preukazu, na aute rodičov, ktoré zobral bez ich vedomia … ? Žiadny trest nevylieči bolesť rodičov, ale tvrdý trest môže zachrániť deti iných rodičov, aby sa neocitli na rovnakom mieste … a necítili rovnakú bolesť.

Prevrátený kamión vedľa cesty … dve nehybné telá prikryté, opodiaľ v priekope rozbité bicykle, ledabolo ležiaca topánka, či pohodený vak …. “profesionál” za volantom kamióna sa ponáhľal, v neprimeranej rýchlosti nezvládol zákrutu a doslova zmietol z cesty dvoch mladých ľudí, ktorých výlet skončil skôr, než poriadne začal.

Iná cesta, iné mesto … prechod pre chodcov, poznačený krvavými fľakmi, o pár metrov ďalej odstavené auto a nešťastný vodič, sediaci na obrubníku. Cyklista vbehol priamo v sedle na prechod pre chodcov, tesne pred autom a vodič nemal šancu ubrzdiť. Ostane mu spomienka na celý život a nezodpovedaná otázka – prečo sa to stalo ?

Tragédie, ku ktorým nemuselo dôjsť … nemuselo, ak by konečne zákony chránili ľudí … a neumožñovali darebákom vykúpenie z ich previnení, ktoré býva často len predsieňou tragédií a bolesti.