Ušlý zisk . .. systémová chyba

16. augusta 2018, cudzinec, Nezaradené

Kauza Unipharma a Kočner nie je žiadnou novinkou pod slovenským slnkom. Však tu máme inú kauzu, gemerského mastenca a spoloćnosti, ktorá chce od Slovenska odškodnenie za ušlý zisk,spojený s nerealizovanou ťažbou.

Funguje to jednoducho – špekulant dohodne obchod, na ktorého realizáciu nemá podmienky alebo financie, prípadne oboje. Potom rôznymi zámienkami odďaľuje realizáciu obchodu, kým druhá strana nestratí záujem o spoluprácu. Keď prestane s akoukoľvek iniciatívou, jednoducho podá špekulant žalobu, a žiada náhradu škody, ktorá nevznikla (ale situácia pôsobí tak, že ku śkode došlo, pretože špekulant sa naozaj “snažil”).

V prípade gemerského mastenca je situácia zložitejšia. Na základe nezmyselných zmlúv o ochrane investícií či dvojstranných zmlúv Slovenska s rôznymi krajinami sme stratili kontrolu nad vlastným územím a hŕstkou nerastného bohatstva, ktoré máme. Je doslova absurdné, že nejaký americký súd má rozhodovať o slovenskom právnom probléme, ale dokonale to ilustruje absurdnú dobu zlodejov a podvodníkov, v ktorej žijeme – kde slovenský záujem nehrá žiadnu úlohu.

V kauze s Kočnerom má Unipharma šťastie v nešťastí. Chýba doložka “exkluzivity”, ktorä by spor zverila nejakej banánovej republike, kde sa miera práv odvíja od finančných schopností žalobcu.

Ak sa niekto diví, prečo som spomenul banánovú republiku v súvislosti s americkými súdmi, môže si naštudovať kauzu O.J.Simpson. Dokonale ilustruje môj pohľad na justíciu, v ktorej sa dá všetko – aj osvedčiť nevina dvojnásobného vraha.

Ak sa v kauze Kočnera ukazujú podozrenia zo snahy o likvidáciu Unipharmy, v prípade gemerského mastenca sa objavuje množstvo iných otázok. Napríklad, prečo neboli dodnes prehodnotené vzájomné vzťahy medzi Slovenskom a USA, prečo sa neriešia slovenské spory pod slovenskou jurisdikciou, ako je možné, že sa vôbec dostala licencia na ťažbu mastenca do rúk spoločnosti, ktorej predstaviteľ musel vyplácať odškodné za zavádzanie akcionárov …

Ako skončia kauzy Kočner a Gemerský mastenec, to nevie predvídať nikto. Isté však je, že treba prehodnotiť platnú legislatívu, zaviesť tvrdé tresty za špekulatívne obchodné praktiky, a zmeniť zmluvné vzťahy s krajinami, kde je možné všetko – ak je dostatok financií. Pretože kauze Gemerský mastenec by dokonale sedel prívlastok – ekonomická vlastizrada – a niekto by mal za to – sedieť – na Slovensku … v base.